latinica  ћирилица
15/09/2020 |  08:33 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Широм Српске обиљежавање Дана српског јединства (ФОТО/ВИДЕО)

Дан српског јединства, слободе и националне заставе данас се обиљежава и у локалним заједницама у Републици Српској и Брчко дистрикту.
Застава - Фото: РТРС
ЗаставаФото: РТРС

Централно манифестација - свечана академија под називом "Похвала српском народу" биће одржана вечерас у Бањалуци на платоу испред Храма Христа Спаситеља.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежен је и у Требињу полагањем цвијећа на споменик на Тргу слободе.

Требиње (Фото: РТРС)

- Ово је велики и важан датум за српски народ, а поготово зато што га славе заједно Србија и Република Српска. Ово је веома битна порука, јер ми смо један народ и само заједно и сложно можемо да урадимо више за српски народ - поручио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Требиње (Фото: РТРС)

У Бијељини је градоначелник овог града Мићо Мићић подигао заставу Републике Српске на јарбол испред зграде Градске управе.

Мићић је позвао на јединство српског народа, истакавши да заједнички циљ треба да буде јединствено дјеловање у жељи да се више никада не понове страхоте рата, те да живимо у узајамном поштовању са другим народима, уз просперитет и развој у модерну државу, са што вишим стандардом грађана.

Бијељина (Фото: РТРС)

Празник је обиљежен и у Зворнику, организовањем часа на платоу испред Основне школе "Свети Сава" и Музичке школе "Војин Комадина".

На Сокоцу су положени вијенци на Спомен-обиљежје солунским добровољцима.

У Брчком је Дан српског јединства, слободе и националне заставе бити обиљежен полагањем цвијећа на Споменик српским браниоцима Брчког.

Влада Републике Српске усвојила је 10. септембра закључак да се 15. септембар обиљежава као Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Републички органи и јединице локалне самоуправе у обавези су да обиљеже овај дан уз обавезно истицање заставе Републике Српске.

Руководства Српске и Србије договорила су на састанку крајем августа у Београду обиљежавање заједничког празника Српске и Србије - 15. септембра, дана када је пробијен Солунски фронт.