latinica  ћирилица
15/09/2020 |  09:10 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

У Бањалуци обиљежавање Дана несталих и погинулих

У Бањалуци ће, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, бити обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

У Саборном храму Христа Спаситеља у 11.00 часова биће служен парастос погинулим и убијеним борцима и цивилима у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

На гробљу Свети Пантелија у 11.40 часова биће положени вијенци и цвијеће на споменик погинулим борцима, а пошту ће, између осталих одати и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, саопштено је из Народне скупштине Српске.

На споменик погинулим борцима вијенац ће положити предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Вишковић ће вијенац положити у 11.40 часова на гробљу "Свети Пантелија", а у 12.10 на спомен-крст у Спомен-костурници на Новом гробљу.

Овај историјски догађај од републичког значаја биће обиљежен уз поштивање закључка Републичког штаба за ванредне ситуације којим је забрањено окупљање више од 50 лица на јавном мјесту, додаје се у саопштењу.

У одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Републике Српске животе су дала 23.184 борца, а убијено је и нестало више од 6.000 цивила.