latinica  ћирилица
15/09/2020 |  11:08 ⇒ 11:27 | Аутор: srpskainfo.com

Борачка организација Котор Варош: Бошњаци нису провоцирали Србе

Парастос на платоу Меокрње на Влашићу за 21 српског борца, које су у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату убили припадници муслиманских снага, у суботу је прошао без инцидената, а информације да је стотинак Бошњака то покушало да спријечи су лажне и тендециозне, рекао је за Српскаинфо предсједник Борачке организације општине Котор Варош Миладин Савановић.
Влашић- парастос - Фото: СРНА
Влашић- парастосФото: СРНА

- Није било провокација, нити су они дошли како би спријечили парастос. Задесило се тако да смо и ми и представници бошњачке борачке организације и породице страдалих дошли у исто вријеме да служимо помен свако свом народу - појашњава Савановић, коментаришући информације у којима се тврди да су Бошњаци, који су стигли са ратним заставама тзв. Армије РБиХ, покушали да спријече служење парастоса.

Он истиче да је седам дана прије служења парастоса на платоу Меокрње најавио тај скуп полицији и да није имао информацију да ће исти дан помен служити и Бошњаци. Савановић истиче да су у суботу стигли на плато Меокрње у заказано вријеме, те да су горе затекли полицију и око 150 Бошњака који су дошли с намјером да одају помен страдалим сународњацима.

Додаје да су Бошњаци имали разне заставе, па и тзв. Армије РБиХ, и да је то једино тачно од свега онога што је објављено у медијима протеклих дана.

- На парастос је стигло нас 30-ак Срба. Чим смо стигли пришао сам тој групи Бошњака и разговарао с њиховим предсједником једне од борачких организација. Размијенили смо мишљење о тој неугодној ситуацији у којој смо се затекли и размијенили бројеве телефона, те договорили да се убудуће чујемо телефоном и заједнички договоримо када ће ко доћи како би избјегли ситуацију да опет дођемо у исто вријеме - истиче Савановић.

Наводи да је одмах по доласку добио гаранцију од бошњачких представника који су се ту затекли да нико неће провоцирати Србе који су дошли да одају помен страдалим српским борцима.

- Људски нам је човјек рекао: "Само ви обавите парастос и то што сте наумили, па ћемо онда ми". Питали су ме гдје планирамо да држимо парастос и када сам рекао испод Дома, гдје и прошле године, човјек с којим сам разговарао је пришао групи Бошњака и то им рекао, након чега су се они помјерили да нам не сметају. У близини је био и хоџа, који нас је упитао да ли нам он смета и да ли желимо да се и он помјери - појашњава Савановић.

Додаје да су након тога одржали парастос за српске борце и да их том приликом нико није прекидао нити је било провокација.

Савановић истиче да је група бошњачких ветерана и породице страдалих сачекала да они заврше с парастосом те су, након што су Срби отишли, и они одржали помен за страдале Бошњаке.

- Није било никаквог инцидента, осим тих застава. То што су поједини медији објавили тендециозне информације да су Бошњаци покушали да спријече одржавање парастоса, на то нисам могао утицати нити спријечити - истакао је Савановић.

Предсједник Комисије за информисање Борачке организације Котор Варош Чедо Тепић такође је негирао да је у суботу било провокација Срба на Влашићу.

- Истина је да Бошњаци нису направили ништа нељудско и ничим нису нарушили достојанство молитве и помена нашим погинулим. Није било никаквог "екстремистичког лудила", како су то поједини медији представили - навео је Тепић.