latinica  ћирилица
15/09/2020 |  11:41 ⇒ 12:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Објављена прва фотографија Наваљног након изласка из коме (ФОТО)

Руски опозициони лидер Алексеј Наваљни, који се лијечи у берлинској болници Цхарите гдје је дуго био у коми, рекао је да жели да се врати у Русију.
Алексеј Наваљни - Фото: AP
Алексеј НаваљниФото: AP

Како пише Њујорк тајмс, позивајући се на њемачке изворе, Наваљни је тужиоцу открио шта планира када се опорави.

- Нема намјере да буде у егзилу у Њемачкој. Жели да се врати кући у Русију и настави своју мисију - открио је службеник њемачке безбједоносне службе.

Њемачки безбједњак потврдио је Њујорк тајмсу да је руски опозициони лидер "оштрог ума".

- Потпуно је свјестан свог стања, онога што му се догодило и зна гдје се налази - рекао је овај анонимни службеник.

 

      View this post on Instagram

Привет, это Навальный. Скучаю по вам . Я все ещё почти ничего не умею, но вот вчера смог целый день дышать сам. Вообще сам. Никакой посторонней помощи, даже простейший вентиль в горле не использовал. Очень понравилось. Удивительный, недооценённый многими процесс. Рекомендую

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on Sep 15, 2020 at 2:38am PDT

Болничари који су лијечили Наваљног, пошто му је прошлог месеца позлило у авиону, нису у почетним тестовима утврдили пораст шећера у крви и нису видјели знакове метаболичког поремећаја, потврдило је за Ројтерс пет медицинских извора.

Њихови извјештаји су у супротности са дијагнозом коју су поставили и јавно објавили доктори Хитне болнице број један у Омску, гдје је лијечен, а који су рекли да је Наваљни пао у кому због метаболичког поремећаја и да је имао ниво шећера у крви четири пута већи од нормалног.

Њемачка, гдје је Наваљни одведен на даље лијечење након дводневног третмана у Омску, рекла је да га је Русија отровала ријетким нервним агенсом - новичоком.

Берлин је тражио објашњење од Москве и позвао на санкције.

Кремљ је рекао да су оптужбе "неутемељене" и да није "видио" доказе тровања и затражио од Њемачке да пружи доказе о тровању.

Берлински државни тужиоци најавили су у петак да ће предати информације ако се Наваљни, који је у међувремену изашао из коме, с тим сложи.