latinica  ћирилица
15/09/2020 |  12:20 | Аутор: СРНА

Цикотић: Ажурира се план за ефикасно управљање мигрантском кризом

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић изјавио је данас да је у току ажурирање плана за ефикасно управљање мигрантском кризом.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Цикотић каже да је у осам мјесеци ове године прилив миграната у БиХ смањен за 39 одсто због пандемије вируса корона.

- Регистровано је 11.292 мигранта, а прошле године у истом периоду 18.399 миграната. Већина долази из Авганистана, Пакистана, Бангладеша, Ирака, Ирана, Туниса, Алжира, Египта - рекао је Цикотић на сједници Представничког дома парламента БиХ одговарајући на посланичко питање Ненада Нешића из Српског клуба о мигрантској кризи.

Кад је ријеч о статус миграната, Цикотић каже да је од 11.292 регистрована мигранта њих 10.738 изразило намјеру да поднесу захтјев за азил, док је захтјев поднијело само 185.

Цикотић истакао да мигранти злоупотребљавају статус захтјева за азил.

Наводећи да су мигранти смјештену у центрима широм БиХ, Цикотић најављује да ће се јачати капацитети Граничне полиције, али и свих других агенције за примјену закона, те да је неопходно уредити систем идентификовања миграната.

- У региону једно ми вршимо биометријску идентификацију. Мање од један одсто миграната има идентификациона документа из земље поријекла, евентуално из претходне земље - рекао је Цикотић.

Он истиче да је неопхдно подићи и квалитет института азила, те да са правосудним системом треба уредити питање процесуирања миграната које врше различита кривична дјела.

Цикотић наводи да је непоходно унаприједити сарадњу са земљама на западнобалканској рути и јачати сарадњу са институцијама ЕУ које се баве овим питањима.

Он је указао да је БиХ на прагу реализације споразума о реадимсији са земљама из којих мигранти долазе.

Нешић је рекао да, осим запошљавања нових 300 граничних полицајаца, нема других конкретних мјера, те да од ЕУ треба тражити већу подршку за рјешавање овог питања.