latinica  ћирилица
15/09/2020 |  13:05 ⇒ 13:17 | Аутор: sputniknews.com

Бил Гејтс изнио прогнозу када ће пандемија бити завршена

Пандемија вируса корона биће завршена до 2022. године и не само да ће бити завршена, већ ће бити "збрисане" и њене најгоре посљедице до тада, међу којима су и економске, рекао је оснивач Мајкрософта Бил Гејтс.
Бил Гејтс - Фото: ТАНЈУГ
Бил ГејтсФото: ТАНЈУГ

Гејтс је, у интервјуу за француски Еспрес и амерички Њујорк магазин, навео како ће бити потребно 40 милијарди долара да би се вакцинисала цјелокупна људска популација.

Најважнија ствар у борби против пандемије, каже Гејтс, је развој вакцине, али и система којим ће она моћи да буде дистрибуисана како би је сви добили.

- Уколико будемо имали среће да неке од вакцина које се развијају буду успјешне, а неке од њих и довољно јефтине, те ако фабрике буду могле да их произведу у довољном броју, пандемија ће бити окончана за двије године. У том случају, 2021. године услиједиће пад пандемије, а биће потпуно готова 2022. - рекао је Гејтс.

Оснивач Мајкрософта интервју је дао из свог дома у Сијетлу, гдје је затворен од почетка пандемије.

Како је додао, постао је мета бројних теорија завјере у вези са пандемијом вируса корона, али то га не спречава да највећи дио времена троши на убјеђивање државних и приватних улагача који би могли да помогну у напорима да пандемија буде побијеђена, док је сам већ дао 350 милиона долара у ту сврху.

Он је поновио како вирус корона највише погађа старе, те да су најугроженије земље које имају старо становништво.

- То је као и код грипа. Од грипа у току године умре 60.000 људи у САД, а од тога је 400 испод 60 година. Корона је још специфичнија и још више погађа старе него грип - рекао је Гејтс.

Додао је и да су маске веома важне, јер тек око 20 одсто обољелих кашље, а вирус се преноси и током гласног говора.

Он је осудио грешке америчког здравственог система, указавши на недовољан број тестова, кашњење у резултатима тестова, непраћење контаката... Такође, навео је да је један од проблема и то што не постоји планетарни здравствени апарат, те да Свјетска здравствена организација нема довољно ресурса да се бори са пандемијом.

Оснивач Мајкрософта навео је да постоји неколико "обећавајућих показатеља", као што је могућност да имунитет на неки од других вируса корона пружа заштиту и од SARS KoV-2, али да их нико није доказао.

- Послије ове пандемије бићемо спремни за сљедећу уколико буде личила на ову. Ако сљедећа пандемија не буде посљедица неког терористичког напада, имаћемо систем брзог тестирања. Тренутно постоји PCR тестирање ГМО сјемена, гдје се дословно спроводе милиони тестова. Желимо то да преведемо и на тестирање респираторних болести, како би једна држава могла да тестира 20 одсто популације недјељно - рекао је Гејтс и додао како се нада да ће масовна тестирања изазвати мање отпора него вакцинација.

Када је у питању лијечење ковида-19, Гејтс је навео да "нема добре вијести о крвној плазми", те да "ремдесивир даје само мале ефекте", али да су нова нада лијекови базирани на моноклоналним антитијелима, за која би поуздани подаци могли да се добију за два мјесеца.

Он је рекао како вјерује да код већине људи имунитет на корону "може трајати више година".

Гејтс је, иначе, јуче објавио годишњи извјештај фондације која носи његово и име његове супруге Мелинде.

Како је у том извештају навео, "2020. година је другачија од свих других због избијања пандемије".

- Пандемија не само да је зауставила прогрес, већ га је и вратила уназад. Неједнакости међу људима су се погоршале. Посљедњи пут када је оволико земаља било у рецесији била је 1870. година, сиромаштво расте. Биљежимо први раст сиромаштва послије 20 година пада - навео је Гејтс.

Додао је да нас је "пандемија вратила 25 година уназад када је у питању развој и дистрибуција вакцина против различитих болести".

- Проценат вакцинисане дјеце прошле године достигао је 84 одсто, а сада је пао на 70 одсто, као прије 25 година - објаснио је Гејтс.