latinica  ћирилица
15/09/2020 |  13:08 | Аутор: sputniknews.com

ЕУ не признаје Лукашенка за предсједника, рјешење – нови избори

Европска унија не признаје Александра Лукашенка за законитог предсједника Бјелорусије, ЕУ и даље сматра да су избори, који су одржани у Бјелорусији у августу – фалсификовани, рекао је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.
Александар Лукашенко (Фото: documentarytube.com) -
Александар Лукашенко (Фото: documentarytube.com)

- Сматрамо да су избори, који су одржани у Бјелорусији 9. августа, фалсификовани. Не признајемо Лукашенка за законитог предсједника Белорусије - истакао је Борељ.

Он је додао да би нови предсједнички избори под покровитељством Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) могли бити најбоље рјешење за кризу у тој земљи.

Борељ је саопштио да ЕУ преиспитују односе са Бјелорусијом, анализирајући секторе у којима би требало замрзнути односе.

Притом је истакао да је неопходно интензивирати помоћ бјелоруском становништву.

Борељ је нагласио да би санкције против Бјелорусије требало да се усвоје што је прије могуће, прије засједања Европског савјета које ће се одржати 24. и 25. септембра.

- Уводимо санкције. Многи, који су учествовали у репресијама, биће обухваћени санкцијама. Анализирамо то питање у Савјету Европе, желимо да усвојимо те санкције што прије - рекао је Борељ.

Он је истакао да санкције могу бити касније проширене.

- Ако ситуација настави да се погоршава, могу бити усвојене додатне санкције - објаснио је он.

Масовни протести опозиције почели су у Бјелорусији 9. августа, након предсједничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је побиједио актуелни предсједник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова.

Опозиција није признала резултате избора и сматра да је побиједила Светлана Тихановска.