latinica  ћирилица
15/09/2020 |  13:35 | Аутор: СРНА

Процјена Граничне полиције да Хрватске шуме нису ушле у гранично подручје БиХ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да, према процјенама Граничне полиције БиХ, на подручју планине Пљешевице предузеће "Хрватске шуме" није ушло у гранично подручје БиХ да би сјекли шуму.
Гранична полиција - Фото: РТРС
Гранична полицијаФото: РТРС

На посланичко питање Јасмина Емрића /А-СДА/ да ли је испоштован уговор о граници између БиХ и Хрватске с обзиром да Хрватске шуме сијеку шуму у граничном појасу на планини Пљешевици, Тегелтија је подсјетио да још није формирана комисија за границе БиХ која би у сарадњи са стручним тијелима Хрватске утврдила да ли је повријеђен гранични појас БиХ.

- Овај процес у БиХ није завршен и нису могла да се састану стручна тијела једне и друге земље да утврде да ли је повријеђен гранични појас БиХ - додао је Тегелтија.

Емрић сматра да таква пракса на граници БиХ и Хрватске није добра јер се једнострано доносе одлуке и поступа у граничном појасу.

- Граница између БиХ и Хрватске није ратификована и на терену није обиљежена и означена, што значи да ако се ова пракса настави могући су даљи гранични инциденти - додао је Емрић.

На питање посланика Клуба СДС-ПДП Бранислава Бореновића да ли ће се помоћи гранама привреде које су највише погођене епидемијом вируса корона, Тегелтија је истакао да је чињеница да су након првог таласа епидемије најугроженији туризам и јавни превоз и туристичке агенције, али и извозно оријентисане компаније.

Према његовим ријечима, на располагању Савјету министара је дио финансијских средстава у оквиру буџета.

- Од наших изворних прихода, 5,5 милиона КМ смо издвојили за директну помоћ. Тај новац ћемо пласирати уз договор са премијерима ентитета јер је то износ новца који је за цијелу привреду БиХ јако мали у односу на оно што је потребно и ресурсе који стоје на располагању ентитетима - рекао је Тегелтија.

Он је истакао да гране туризма и авио-превоза практично немају активности, те да им је неопходна конкретна финансијска подршка, напомињући да евентуална мјера смањивања ПДВ-а тим гранама ништа не значи јер немају никакве привредне активности.

- Када немате смјештај у хотелу, ништа не значи која вам је стопа ПДВ-а. Процјена је да заједнички ова средства која нам стоје на располагању усмјеримо према тим гранама и да припремимо програм инвестиционог циклуса и с тим наступимо према привреди БиХ - рекао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара је додао да је у овом тренутку најпотребнија директна финансијска помоћ.

Одговарајући на посланичко питање Дамира Арнаута /Наша странка/ о лошој статистици овог сазива Савјета министара када је ријеч о броју упућених законских аката у парламентарну процедуру, Тегелтија је подсјетио да је Савјет министара усвојио програм рада и дефинисао своје дјеловање.

- Не мислим да Савјет министара треба да се такмичи са посланицима у предлагању законских аката јер и једни и други имају овлаштења за то. Разлика између тих приједлога посланика и приједлога који изађу из Савјета министара јесте да ми предлажемо законе који ће добити верификацију у оба дома Парламентарне скупштине БиХ и због тога је толико закона у процедури - рекао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министра сматра да нема смисла предлагати законе парламенту у којима су темељне разлике и за које се зна да неће имати проходност у парламенту.