latinica  ћирилица
15/09/2020 |  13:39 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Од почетка пандемије изгубљена 13.022 радна мјеста, а запослено 12.938 радника

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да су у Српској од почетка пандемије вируса корона до данас изгубљена 13.022 радна мјеста, док је запослено 12.938 радника.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

- Све оно што је радила Влада и институције Републике Српске допринијело је да резултат буде овакав - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да у много развијенијим економијама за један дан без посла остане неколико десетина хиљада људи.

Вишковић је рекао да је до данас из Компензационог фонда за привреду и здравствени сектор у Српској обезбјеђено 166 милиона КМ, иако је ребалансом буџета било предвиђено 150 милиона КМ.

Говорећи о ребалансу буџета Републике Српске, Вишковић је потврдио да ће 2021. године рата за отплату кредита бити око 500 милиона КМ, а 2023. године 988 милиона КМ.

- То пише у Средњорочном плану буџета од 2021. до 2023. године и ми то не би ни писали да нисмо у стању да сервисирамо - каже Вишковић.

Коментаришући тврдње невладиних организација да је од почетка пандемије вируса корона било више десетина пријава о незаконитостима у јавним набавкама за које нико није одговарао, Вишковић је рекао да ово питање треба поставити тужилаштву и суду.

- Апсолутно подржавам да сви они који су било шта незаконито радили за то и одговарају. Премијер није адреса за то, већ надлежне институције којима је поднесена пријава - каже Вишковић.

Коментаришући тврдње у јавности о куповини гласова, Вишковић је рекао да по том питању нема грешних иили мање грешних.

- Према информацијама које долазе до мене, то сви раде и ја то осуђујем без обзира од које политичке опције долазило. Легалиста сам и признајем вољу грађана и гласача који треба да кажу ко треба да их представља. Та куповина, прије свега, не иде на част онима који продају своје гласове - закључио је Вишковић.