latinica  ћирилица
15/09/2020 |  15:27 ⇒ 15:59 | Аутор: СРНА

Његовати тековине српских отаџбинских ратова

Полагањем цвијећа на спомен-обиљежје страдалим солунским добровољцима, у Модричи су данас обиљежене 102 године од пробоја Солунског фронта и Дан српског јединства, слободе и националне заставе.
Обиљежене 102 године од пробоја Солунског фронта и Дан српског јединства, слободе и националне заставе - Фото: СРНА
Обиљежене 102 године од пробоја Солунског фронта и Дан српског јединства, слободе и националне заставеФото: СРНА

Предсједник Општинског удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године Вид Благојевић рекао је да је на данашњи дан прије 102 године пробијен Солунски фронт и да је то пресудна битка у Првом свјетском рату у којој је учествовало око 300 добровољаца са простора Модриче.

- Задатак Удружења је да његује тековине Солунског фронта и српских отаџбинских ратова - рекао је Благојевић након полагања цвијећа на спомен-плочу погинулим српским борцима са подручја општине Модрича у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године.

Благојевић је напоменуо да је Удружење основано прије четири године и да окупља 83 потомка солунских добровољаца.

Обиљежавању значајног јубилеја, који заједно Република Српска и Србија први пут славе као Дан српског јединства, слободе и националне заставе, присуствовали су начелник општине Младен Крекић са сарадницима, представници Општинске борачке организације Модрича и потомци солунских добровољаца.

Крекић је рекао да је Дан пробоје Солунског фронта - 15. септембар један од најзначајнијих догађаја у историји српског народа у коме је учествовао и велики број патриота са простора ове општине.

Милорад Радић /84/, син солунског добровољца Михаила из Зелиње, рекао је да се радује заједничком обиљежавању сјећања на пробој Солунског фронта и Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

- Заједнички празник Републике Српске и Србије на дан пробоја Солунског фронта, 15. септембра, биће прилика да се евоцирају сјећања на солунске добровољце - навео је Радић.

Предсједник Општинске борачке организације Модрича Жељко Терзић рекао је да Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. дјелује у саставу општинске Борачке организације која баштини традицију српских отаџбинско-одбрамбених ратова.