latinica  ћирилица
15/09/2020 |  15:46 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

За наредну сједницу доставити приједлоге о измјенама закона о ВСТС

Високи судски и тужилачки савјет БиХ задужио је данас Комисију за легислативу да без одгађања размотри јавни позив Министарства правде у Савјету министара у вези са измјенама и допунама Закона о ВСТС-у, те да за наредну сједницу достави своје приједлоге о којима ће се Савјет изјаснити.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

Члан Савјета Горан Незировић објаснио је да је ријеч о радном материјалу Министарства правде који су објавили на својој страници и свим заинтересованим упутили позив на јавну расправу.

- Правосудна заједница треба да се изјасни о приједлозима измјена и допуна које се тичу овог закона. До краја септембра, Комисија за легислативу треба да размотри приједлоге Министарства након чега бисмо дали своје приговоре, сугестије и евентуалне резерве - рекао је Незировић на данашњој сједници ВСТС.

Он је подсјетио да се измјене закона баве свим питањима које је ВСТС проблематизовао у својој нивелацији Закона о ВСТС, а то су дисциплинска одговорност чланова Савјета и носилаца правосудних функција, сукоб надлежности, те постојање правног лијека као вида надзора и контроле над регулатором.

- Сва ова питања су била обухваћена препорукама Европске комисије, а ми смо све разрадили у нашој платформи новог закона. Европска комисија сматра да је наш задатак, као регулатора, јачање повјерења кроз јачање интегритета и одговорности. Управо су то кључна питања које проблематизују ове хитне измјене Закона о ВСТС - навео је Незировић.

За интегритет и одговорност система, Незировић истиче да је много важније питање именовања, од чега зависи независност, интегритет и квалитет ефикасности рада.

Он је од чланова Савјета затражио сагласност да Комисија за легислативу, у својим примједбама и сугестијама за хитне измјене закона уврсте приједлог да се утврди да ВСТС уређује поступак оцјењивања носилаца правосудних функција.

Члан Савјета Амила Куносић сматра да је ВСТС дао пуно бољи текст и рјешења Закона о ВСТС, од оног што је видјела у радном материјалу Министарства.

- Када је у питању имовина, а увијек сам била заговорник за транспарентност, умјесто да се донесе Закон о испитивању поријекла имовине свих носилаца јавних функција, сада се тражи испитивање поријекла имовине само правосудне заједнице, што је за мене недопустиво. То је дискриминација - сматра Куносићева.

Она је предложила да Комисија изанализира нацрт о измјенама и допунама Закона о ВСТС, те да доставе приједлоге које ће Савјет упутити Министарству правде, Савјету министара и у оба дома Парламента БиХ.