latinica  ћирилица
15/09/2020 |  16:09 | Аутор: СРНА

Ловриновић: О измјенама Изборног закона најбоље након избора

Шеф Клуба ХДЗ-а у Представничком дому парламента БиХ Никола Ловриновић нада се да би лидери СДА Бакир Изетбеговић и ХДЗ-а Драган Човић могли постићи договор о измјенама Изборног закона за Мостар, али и другим питањима у вези са одлукама Уставног суда БиХ и Суда у Стразбуру.
Никола Ловриновић - Фото: СРНА
Никола ЛовриновићФото: СРНА

- Састанак ће бити одржан, осим ако нешто не искрсне. То би било на трагу наставка договора о измјенама Изборног закона за Мостар, али и наставка разговора о другим питањима на трагу одлуке Уставног суда и Суда у Стразбуру - рекао је Ловриновић.

Он сматра да о питању измјена Изборног закона о Граду Мостару не треба улазити у финиш и пред изборе одлучивати о томе.

- Имамо довољно времена до краја ове године и дијелом идуће године да ту причу у миру завршимо и да нађемо нормално рјешење у оквиру којег ће бити имплементирана и одлука Уставног суда и Суда у Стразбуру - рекао је Ловриновић.

Коментаришући критике да Свјета министара не предлаже довољно законских аката, Ловриновић сматра да су оне на мјесту само уколико Савјет министара не прати план рада.

- Не можете рећи да Савјет министара не ради уколико се узму у обзир чињенице када је формиран, шта се све ради и које су све опструкције унутар њега, али и захтјеви и иницијативе парламентараца - рекао је Ловриновић.

Он каже да се дешава да странке које су дио парламентарне већине и имају своје министре упућује приједлоге закона и иницијативе од чега није аболиран ни ХДЗ БиХ.

- Имате парламентарну већину и странку која без договора са другим странкама покреће или подржава иницијативе и законске приједлоге опозиције. Нисам против да добре приједлоге требамо подржати сви, али у договору - рекао је Ловриновић.

У таквој атмосфери рада, каже Ловриновић, не знам како се Савјет министара може одазвати потребама тренутка.

Поводом смрти првог предсједника Народне скупштине Републике Српске Момчила Крајишника, Ловриновић је рекао да није позван да оцјењује Крајишников рад и животно дјело.

- Ми католици кажемо - покој му души. Жао ми је, али о њему као личности не могу ништа говорити, јер га нисам познавао - рекао је Ловриновић, додајући да је Крајишник био учесник догађаја из 90-тих година прошлог вијека који је учествовао у поступцима у име странке који су пројектовали нежељене догађаје на простору БиХ.