latinica  ћирилица
15/09/2020 |  17:01 | Аутор: СРНА

Стевандић: Специјални извјештај доказ дискриминације

Предсједавајући Српског клуба посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић оцијенио је данас да се у Специјалном извјештају о заступљености конститутивних народа и осталих у институцијама, управним организацијама и регулаторним тијелима БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/, Брчко дистрикта и кантонима ФБиХ јасно види дикриминација.
Сарајево - Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Сарајево - Ненад СтевандићФото: СРНА

Мислим да је овај извјештај баш професионално сачињен, јер се у њему јасно види дискриминација", рекао је Стевандић.

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Никола Ловриновић /ХДЗ/ предложио је закључак да се овај материјал достави предсједнику СДА Бакиру Изетбеговићу па да види колико су Хрвати заступљени, те да Институција омбудсмана извијести парламент БиХ о спроведеним закључцима до 2022. године.

Посланик Снежана Новаковић Бурсаћ /СНСД/ рекла је током расправе о Извјештају о спровођењу закона из надлежности Централне изборне комисије БиХ /ЦИК/ у 2019. години да је нови сазив ЦИК-а полулегалан.

- Извјештај који се односи на 2019. годину о спровођењу закона из надлежности ЦИК-а у парламентарну процедуру је упутио нови сазив који је најблаже речено полулегалан - рекла је Бурсаћева.

Пред посланицима је био и Извјештај о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за спровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума за 2018. годину, чији је подносилац Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара.

У извјештају је наведено да је од потписивања дејтонског споразума евидентирано више од милион повратака у БиХ.

У извјештају је наведен и проблем обезбјеђења здравствене заштите повратника, као и проблем пензија, јер се пензије зарађене у ФБиХ не исплаћују.

Посланик ХДЗ-а Никола Ловриновић је рекао да овај извјештај неће подржати јер сматра да не даје праву слику о стању.

- Нема става који су усвојиле кантоналне владе. Нема осврта о томе шта се догађа у тренутку када су се људи вратили 1996, 1997. и 1998. године, па у наредних 10 година нема никаквих донација - појаснио је Ловриновић предложивши закључак да се сачини нови извјештај у којем ће бити обухваћени извјештаји влада кантона и ентитета.

Посланик Сњежана Новаковић Бурсаћ током расправе о Информацији о расподјели и коришћењу средстава текуће буџетске резерве за период јануар-децембар 2019. године, оцијенила је да су представљени показатељи да нема адекватног политичког представљања представника из Републике Српске.

- Информацијом о утрошку буџетске резерве у 2019. години одсликава се поданичко и бесмислено понашње представника СДС-а и ПДП-а који су партиципирали у том сазиву Савјета министра јер од укупно 1,8 милиона КМ из буџетске резерве на пројекте у Републици Српској утрошено је око 230.000 КМ - рекла је Бурсаћева.

Она је напоменула и да ниједна буџетска марка од утрошених 600.000 КМ за пројекте из области спорта и културе који су ишли кроз Министарство цивилних послова није усмјерена према Републици Српској.

Посланик СДС-а Мирко Шаровић рекао је да је Република Српска добила у неким пројектима више у неким мање јер се не дијели по трећина.

Посланици нису расправљали о материјалима Управног одбора БХРТ, у којем је Извјештај о финансијском пословању БХРТ за 2019. годину, као и програмски и Финансијски план БХРТ-а за текућу годину.

Расправе није било ни о Извјештају о заштити личних података у БиХ за прошлу годину, чији је подносилац Агенција за заштиту личних података у БиХ.

У Извјештају је наведен недостатак новог правног оквира за заштиту личних података, који би био усклађен са прописима који су на нивоу Савјета Европе и ЕУ усвојени 2018. године. Подносилац извјештаја истиче да је неопходно доношење новог Правилника у унутрашњој организацији.