latinica  ћирилица
15/09/2020 |  17:19 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Дан српског јединства свечано обиљежен широм Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Због Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Бањалуци је свечано било током цијелог дана, улице највећег града Српске окићене су са 500 застава.
Заставе - Фото: СРНА
ЗаставеФото: СРНА

Заставе Републике Српске и Србије вијоре се широм градова и општина у Српској. Само у Бањалуци 500 застава краси улице и најважније институције.

Фото: РТРС

Овај датум који је истовремено и Дан пробоја Солунског фронта, договорен је као заједнички датум Србије и Српске који би и у будућности требало да се обиљежава, рекао је премијер Српске.

Делегација града Требиња положила је цвијеће на Споменик ослободиоцима уз интонирање химни Републике Српске и Србије. На јавним установама истакнуте су заставе Србије и Српске.

Фото: РТРС

Вијенци су положени на Споменик солунским добровољцима у Сокоцу.

У Модричи су обиљежене 102 године од пробоја Солунског фронта, када је српска војска извојевала једну од највећих побједа. У знак сјећања на 15. септембар 1918. године, први пут обиљежен је и Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Фото: РТРС

И Зворник је обиљежио Дан пробоја солунског фронта и Дан српског јединства.

На приједлог градоначелника Брчког Синише Милића, у том граду окупили су се представници свих политичких странака владајуће већине, опозиције и свештенство СПЦ. Очекују да ће јединство српског народа, ма гдје био, остати вјечно, без обзира на то ко био власт.

Фото: РТРС

И општина Језеро славила је Дан српског јединства. Начелница општине, Снежана Ружичић, рекла је да се нада да ће Србија и у будућности помагати Језеру, као и до сада.

Подизањем заставе Републике Српске на јарболу у центру Бијељине, обиљежен је Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Фото: РТРС

Градоначелник Бијељине, Мићо Мићић, позвао је на јединство.

Подсјећамо да је Влада 10. септембра усвојила закључак да овај дан буде обиљежен на овај начин.

Том одлуком републички органи и јединице локалне самоуправе обавезни су да обиљеже овај дан уз истицање заставе Републике Српске.

Осим у Бањалуци, заједнички празник Српске и Србије обиљежен је и у осталим градовима и општинама Српске.