latinica  ћирилица
15/09/2020 |  17:26 ⇒ 17:34 | Аутор: СРНА

Састанак Цвијановић, Додика, Вишковића и Вулина (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Српске Радован Вишковић разговарају данас у Бањалуци са изаслаником предсједника Србије Александром Вулином поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.
Састанак руководства Српске са Вулином - Фото: РТРС
Састанак руководства Српске са ВулиномФото: РТРС

Састанак, коме присуствују и поједини министри и чиновници у Влади Српске се одвија у Палати Републике, а у 17.30 часова предвиђено је да Вулин предсједници Српске уручи реплике ратних застава испред Палате Републике, након чега слиједе изјаве за медије.

Вулин ће уручити 130 копија војних застава јединица Војске Републике Српске /ВРС/ и 130 месинганих копља са постољем.

Застава се налази на месинганом копљу са постољем, поред заставног поља /застава Републике Српске - тробојка/ које је бордирано златним ресама, садржи и три ленте у три боје. На црвеној ленти се налази грб Републике Српске из тог периода и натпис Република Српска, на плавој ленти се налази амблем ВРС и натпис ВРС, а на свакој од 130 бијелих ленти се налази натпис једне од 130 јединица ВРС.

Састанак руководства Српске са Вулином (Фото: РТРС)

Ријеч је о поклону Министарства одбране Србије - Војни музеј Србије уступа заставе Музеју Републике Српске за потребе излагања приликом обиљежавања важних историјских датума и државних празника у Српској.

Вриједност ове донације је већа од 100.000 КМ, а заставе ће бити депоноване у Музеју Српске с планом да се поново прикажу у свечаном дефилеу поводом Дана Републике.

На платоу испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци од 20.00 часова биће одржана Свечана академија "Похвала српском народу - дан када је пробијен Солунски фронт", поводом обиљежавања 15. септембра - Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који су 28. августа установили званичници Србије и Републике Српске.