latinica  ћирилица
15/09/2020 |  17:46 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Додик: Вијековима да славимо Дан српског јединства (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас поводом Дана српског јединства да ће српски народ вијековима прослављати овај празник.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Намјера је да ово чинимо годинама, деценијама и вијековима. Овај дан да славимо и да памтимо. То је дан када је страдалничка војска на Солунском фронту прошла голготу, и ослободила све ове народе на Балкану, између осталога и Бањалуку - рекао је Додик.

      View this post on Instagram

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, изасланик предсједника Републике Србије Александра Вучића и министар одбране Александар Вулин уручио је предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић реплике ратних застава јединица Војске Републике Српске.

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic) on Sep 15, 2020 at 9:11am PDT

Нагласио је да ништа природније нема него за један народ да има своје право на државу.

- То данас значи територију, народ и ефективну власт. Српски народ данас има двије државе, и то нам никада нико не може одузети. Ми нисмо никакви "босански Срби", већ само Срби. Немојте нас понижавати и само такви можемо учествовати у било кавом дијалогу и никако другачије - истакао је Додик.

Бањалука (фото: twitter.com/SNSDDodik)

Он сматра да, ако дијалог Срба, Бошњака и Хрвата у БиХ не буде успјешан, треба јачати тежњу да Срби одавде живе у миру у својој држави.

- Мислимо да је то рјешење - рекао је Додик и нагласио, у контексту положаја Срба на самопроглашеном Косову, да су народи у БиХ у тамници без слободе и права да на прави начин упражњавају своје слободе.

Изасланик предсједника Србије Александар Вулин уручио је поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе предсједници Републике Српске реплике ратних застава испред Палате Републике.

Вулин је заставе уручио у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и премијера Српске Радована Вишковића.

Цвијановић и Вулин су у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и премијера Српске Радована Вишковића претходно у Палати Републике разговарали поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.