latinica  ћирилица
15/09/2020 |  18:58 | Аутор: СРНА

Мићић: Имамо ресурсе за раст аграра, привреде и туризма

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је да Семберија има ресурсе за развој пољопривреде, привреде и туризма и да ће политиком сарадње и кориштењем знања и добре праксе обезбиједити бољи живот грађана.
Мићо Мићић - Фото: РТРС
Мићо МићићФото: РТРС

Мићић је рекао новинарима да је развој Семберије била основна тема састанка у Градској управи Бијељине на којем су учествовали министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и амбасадор Мађарске у БиХ Кристијан Поша.

- Са амбасадором и ресорним министрима разговарали смо о развоју аграра у Семберији, која је углавном пољопривредни крај са 53.000 хектара обрадивог земљишта, посебно о позитивним искуствима Мађарске у тој области у којој су у врху - рекао је Мићић новинарима.

Он је додао да је договорена посјета Мађарској и братимљење Бијељине са градом у Мађарској сличне величине, проблема и развојних капацитета.

Учесници састанка заједно су посјетили фирму "Ките" чија је матична компанија у Мађарској, која од почетка године послује у Бијељини као регионални центар у БиХ, а бави се пласманом свјетских брендова пољоприредне механизације и оперативних система у аграру.

Боравак у Бијељини министри Кошарац и Пашалић и мађарски амбасадор у БиХ Поша завршили су посјетом туристичком комплексу Бања "Дворови" гдје су обишли бањски и рекреативни простор, као и градилиште затвореног базена.

Мићић је најавио да ће богато искуство Мађарске у развоју здравственог туризма настојати да примијене и у опоравку ове установе у власништву града, која годинама послује са тешкоћама.

Истичући природне ресурсе геотермалне воде и вишедеценијско искуство у бањској рехабилитацији, уз капацитет од 400 кревета,градоначелник је најавио да ће враћања некадашњег сјаја овом туристичком центру бити један од задатака на којем ће градска власт радити заједно са републичким институцијама.

Директор Бање "Дворови" Милорад Зекић захвалио је на посјети и изразио наду да ће бити нађено рјешење за бољи рад и развој ове установе коај упошљава стотину радника.

Након посјете министара, амбасадора и градоначелника, директор фирме "Ките" Славиша Бобар рекао је новинарима да је њихов циљ да домаћим пољопривредницима приближе механизацију свјетских произвођача, као што је "Џон Дир", те најавио отварање пословница у Бањалуци, Сарајеву и Мостару.

Он је навео да фирма у Бијељини ради од почетка године и запошљава за сада седам радника, а намјеравају даљи развој који је успорила појава вируса корона, првенствено инвестицију у велики сервисни центар у пословној зони у Бијељини.

- Министарство пољопривреде Републике Српске издваја значајна средства за куповину механизације и пољопривредници имају солидне услове за њену куповину или обнову - оцијенио је Бобар.