latinica  ћирилица
15/09/2020 |  20:20 ⇒ 21:31 | Аутор: РТРС

Додик: Слобода - кључна ријеч за српски народ (ФОТО/ВИДЕО)

Дан српског јединства, слободе и националне заставе је посебан дан за Републику Српску и Србију, рекао је српски члан Предсједништва Милорад Додик на свечаној академији "Похвала српском народу".
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Ово је јединствен дан, када смо се окупили у нашем српском јединству и нашој слободи. Драго ми је што сам припадао групи људи који су одлучили да обиљежавамо овај дан - рекао је Додик.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу на иницијативи да се обиљежава Дан српског јединства.

- Кључна ријеч за српски народ кроз историју је слобода. Ту слободу смо схватали као слободу за друге, не само за себе не само за себе, наивно вјерујући да ћемо ослобађајући бивше југословенске просторе додијелити слободу и мир и народима који су са нама овдје живјели вијековима. То је била наша историјска и свака друга заблуда - поручио је Додик.

Он је нагласио је да су они то схватили као поробљавање Срба, а Југославију као транзицију ка својим националним државама.

- На крају прошлог вијека та Југославија се распала, а Срби су остали у увјерењу да и даље требају да је граде и бране. Нисмо се окренули на вријеме стварању наше националне српске државе - указао је Додик.

Српски члан предсједништва БиХ поручио је да овај дан концентрише оно што јесте српски национални и државни интерес, јединство које је потребно и које је кроз вијекове показивало управо снагу борбе против огромних изазова које су Срби имали кроз историју.

- Наше јединство је потребно и данас. Ми смо јединствен српски народ на овим просторима - поручио је Додик.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic) on Sep 15, 2020 at 11:54am PDT

Истакао је да је поносан што у овом времену представља српски народ у БиХ, уздигнута чела без имало оклијевања, бранећи и најситније интересе српског народа, јер мисли да је то достојанствено.

Нагласио је да нема народа који је више дао жртава за слободу од српског.

- Срби не могу да граде свој друштвени и социјални живот без слободе. Зато смо на мети многих процеса и тенденција које су на овим просторима присутне. Нама покушавају да ускрате права која дају другима. Они велики и моћни нама кажу да немамо право као други, па ће рећи да Косово може бити изван Србије, а ми овдје морамо да трпимо немогућу државу БиХ. Када они нама кажу да је то немјерљиво, ми кажемо да јесте. То је нешто што морамо да изборимо политичким средствима - поручио је Додик.

Додик је нагласио да је мир кључно питање српског јединства, слободе и заставе која се вијори. Додао је да "све што радимо морамо да радимо у миру, у политичким процесима".

- Србија која несумњиво јача и Република Српска свакако имају потенцијал да изграде свој политички приступ и став и да политике које ми желимо можда баш у времену које долази можемо и да остваримо - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је у Бањалуци увијек живјела српска слобода и јединство, те да се увијек вијорила српска застава, као и да ће тако бити док год вјетар дува.

- Овдје у Бањалуци на Аранђеловдан 1918. године ушла је побједничка српска војска, постројена недалеко одавде. Ту ћемо у годинама које долазе, управо због овог празника, обиљежити на достојанствен начин постројавање српске војске - изјавио је Додик.

Додик је напоменуо да Срби морају јасно да говоре о својим циљевима.

- Наш национални и сваки други циљ је мир, да се боримо за наш идентитет који јесте језик, писмо, наша вјера, крсна слава, Српска православна црква и ми не треба о томе да ћутимо. Зато сам увјерен да почињемо дуг пут успостављања нове димензије нашег јединства, слободе и величања наше заставе - рекао је Додик.

Он је изразио жељу да сљедеће године на свим кућама гдје живе Срби, на овај дан буде истакнута српска застава, да Срби покажу да су народ који зна да његује традицију и чува свој идентитет.

- Увјерен сам да ће то тако бити. Увјерен сам у снагу српског народа, у његову миротворну улогу на Балкану и свугдје гдје живе Срби - поручио је Додик.