latinica  ћирилица
15/09/2020 |  20:49 ⇒ 22:32 | Аутор: РТС

Историјски споразум - Израел, Бахреин и Емирати успоставили дипломатске односе (ВИДЕО)

Историјски споразум о успостављању дипломатских односа Израела са Уједињеним Арапским Емиратима и Бахреином потписан је у Вашингтону, у присуству америчког предсjедника Доналда Трампа.

На свечаној церемонији у Бijелој кући, пред великим бројем званица, споразум је у име Израела потписао премијер Бенјамин Нетанијаху, а Уједињене Арапске Емирате и и Бахреин представљали су министри спољних послова.

Трамп, који је био домаћин потписивања споразума, рекао је са балкона Бијеле Куће да ће три земље Блиског истока убудуће радити заједно и бити пријатељске.

- Овдје смо данас да промијенимо ток историје - рекао је Трамп и назвао потписивање споразума великим кораком ка тренутку када ће људи свих вјера и нација живјети заједно у миру и просперитету.

Бахреин и Емирати су овим споразумом постали тек трећа и четврта арапска земља која се опредијелила за нормализацију односа са Израелом, након мировних споразума потписаних 1979. године са Египтом и 1994. са Јорданом.

Током сусрета са Нетанијахуом у Бијелој кући, Трамп је најавио да ће се најмање пет или шест земаља "ускоро придружити", како би постигли сопствене споразуме са Израелом, али није навео њихова имена.