latinica  ћирилица
15/09/2020 |  21:51 ⇒ 21:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Гебрејесус: Дугорочне посљедице Ковида-19 још нису познате

Потенцијалне дугорочне последице Ковида-19 још увијек нису познате, посебно када је ријеч о дјеци која су се опоравила од ове болести, изјавио је директор Свјетске здравствене огранизације Тедрос Адханом Гебрејесус током брифинга одржаног у Женеви.

- Знамо да дјеца и адолесценти могу да буду заражени и да заразе друге. Знамо да овај вирус може да убије дјецу, али да дјеца обично имају блажи облик заразе и да има веома мало озбиљних случајева и смртних случајева од посљедица Ковида-19 међу дјецом и адолесцентима - рекао је Гебрејесус.

Он је додао да подаци којима располажу показују да је мање од десет одсто регистрованих случајева и мање од 0,2 одсто смртних исхода забиљежено међу особама млађим од 20 година.

Директор СЗО је рекао да је потребно више истраживања о факторима који повећавају ризик од оболијевања од озбиљних облика Ковида-19 и смртног исхода од посљедица болести међу дјецом и адолесцентима.

Он је истакао да потенцијалне дугорочне посљедице по здравље оних који су били заражени вирусом корона још увијек нису познате, преноси Тас.

Иако дјеца углавном не оболијевају од озбиљних облика Ковида-19, она пате на други начин, рекао је Гебрејесус.

У многим земљама рад неких од основних служби, попут установа у којима се обавља вакцинација, поремећен је током пандемије, док милиони дјеце широм свијета мјесецима нису присуствовали настави, објаснио је Гебрејесус, преноси Тањуг.

Усљед разарајућих посљедица по дјецу, младе и друштва у цјелини, одлука о затварању школа требало би да буде посљедња опција, рекао је он.

- Уколико власти донесу такву одлуку, она би требало да буде привремена и уведена на локалном нивоу, у оним подручјима у којима је велики број људи заражен - истакао је Гебрејесус.

Безбједност дјеце у школама није само задатак школа, Влада или породица, то је задатак свих нас, подвукао је директор СЗО.