latinica  ћирилица
16/09/2020 |  07:51 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Почиње обнова манастира Удрим

Обнова средњовјековног православног манастира Удрим у општини Завидовићи у ФБиХ почеће данас, након што је три вијека ова немањићка задужбина била у рушевном стању, рекао је Срни администратор манастира протојереј ставрофор Зоран Живковић.
Средњовјековни манастир Удрим - Фото: СРНА
Средњовјековни манастир УдримФото: СРНА

Уговор о извођењу радова на обнови манастира Удрим потписали су 7. септембра отац Живковић и Јовица Благојевић, директор представништва београдске фирме "Кото" у Бањалуци, која је извођач радова.

Овај историјски документ потписан је на самом локалитету, испред манастира Удрим који је, према народном предању, задужбина краља Драгутина Немањића из 14. вијека.

Управа манастира Удрим је прошле године покренула процедуру за добијање дозволе за обнову манастира Удрим, те је након израде пројектне документације и прибављања неопходних одобрења, коначну дозволу за обнову манастира Удрим добила у марту ове године.

- С обзиром на то да је ријеч о манастиру који се налази на листи споменика културе, федерално Министарство просторног уређења је, на основу испоштоване процедуре, а у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, те Комисијом за очување националних споменика издало коначно одобрење за грађење које је правоснажно од марта. Епархијски Управни одбор Митрополије дабробосанске дао је одобрење на главни пројекат реконструкције и рестаурације манастира Удрим - нагласио је парох Живковић.

За обнову овог немањићког храма неопходна је подршка јер је ријеч о веома обимном и скупом послу.

Сви прилози за обнову манастира Удрим могу се уплатити на жиро рачун Православне митрополије дабробосанске, манастир Удрим у Гостовићу број 161 0000 205 160 055 отворен код Рајфајзен банке.

Уплата прилога из иностранства може се извршити према сљедећим инструкцијама
Бенефициарy банк: Beneficiary bank: Raiffeisen bank Bosnia and Herzegovina, Swift code RZBABA2S, adress Zmaja od Bosne bb Sarajevo, BiH. Details of beneficiary: Iban code BA391610000205160055. Full beneficiary name: Pravoslavna mitrop dabro bos. Full beneficiary adress: Gostovic BB.

Овај манастир је посвећен Светом великомученику и исцјелитељу Пантелејмону.

Вјероватно је порушен у вријеме аустријско-турског рата у великом походу Еугена Савојског на ове просторе. Послије рушења, манастир никада није обнављан.