latinica  ћирилица
16/09/2020 |  08:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Тачи: Постоји опасност да се створи "Република Српска" на Косову

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи рекао је да би свако поновно отварање питања Заједнице српских општина у Бриселу било "корак уназад" за Приштину. Он је рекао да су нови разговори о ЗСО "агенда Србије" и навео како "постоји опасност да се створи `Република Српска` на Косову".
Хашим Тачи у Хагу - Фото: Screenshot
Хашим Тачи у ХагуФото: Screenshot

Тачи је истакао да нико нема право уопште ни да преговара, а посебно не да постигне неки нови споразум по питању ЗСО.

- Поновно отварање питања о Заједници у Бриселу представља застој за Косово. То је ударац на државност Косова и кршење суверенитета, постоји опасност да се створи "Република Српска" на Косову - рекао је Тачи послије церемоније у Приштини поводом Јеврејске нове године.

Он каже и да је покретање тема као што су ЗСО, имовина или друге, "агенда Србије" која је усмјерена да процес иде ка, како је рекао, "потпуном расулу и тенденцији слабљења државе Косово".

- Вјерујем да ако би се у Вашингтону постигла економска нормализација, узајамно признање се може постићи само у Бијелој кући. Било која агенда, било да се ради о удруживању, било о имовини или другим питањима, о којима се расправљало два или три пута, за мене је то корак уназад за Косово - сматра Тачи.

Он је рекао и да је питање ЗСО ријешено споразумом из 2013, као и да је о томе мишљење дао и Уставни суд, а да је састанак у четвртак "опасан по `државу` Косово и агенда је Србије".

Тачи је додао да парламент /самопроглашеног/ Косова "мора да буде веома опрезан" и да нико нема право, "нити да преговара, а камоли да се постигне неки нови споразум о Заједници".

Навео је и да ће се радити на финализацији споразума који је формализован у Вашингтону.

Тема формирања Заједнице српских општина покренута је поново прошле недјеље у склопу нове рунде дијалога у Бриселу.

У четвртак би разговори требало да се наставе на експертском нивоу.