latinica  ћирилица
16/09/2020 |  08:48 ⇒ 08:48 | Аутор: sputniknews.com

Анђелковић: Трамп свјестан да су досадашњи оквири лоши

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је предсједник САД Доналд Трамп ставом да је досадашње рјешавање конфликта Београда и Приштине вођено на погрешан начин јасно осудио политику Америке о овом питању у ранијем периоду.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

Анђелковић напомиње да то не значи да ће Америка одустати од признања самопроглашеног Косова, већ да се може очекивати више разумијевања за српску страну и спремност за компромис.

Он је нагласио да је од администрације Била Клинтона Америка некритички стајала на страну косовских Албанаца и тај проблем су само продубљивали, не размишљајући да су заправо створили темпирану бомбу у Европи.

- Наравно, не може Вашингтон нагло да направи заокрет од онога што је тадашња америчка администрација урадила, али Трамп је свјестан да су то лоши оквири, и да би требало нешто измијенити. Мислим да је његова изјава за нас врло повољна, јер означава, макар реторички, оно што је Америка урадила Србији поводом Косова - увјерен је Анђелковић.

Он је за Спутњик рекао да то не значи да ће Америка одустати од признања самопроглашеног Косова, јер они никада неће направити дисконтинуитет у односу на своју политику, чак и када се она радикално разликује у односу на претходну администрацију.

- Они неће анулирати политику својих претходника, али можемо очекивати више разумијевања за српску страну и спремност да се у неком моменту можда дође и до неког компромиса. Али, не можемо да очекујемо радикалне потезе као што је одустајање од концепта "независног" Косова - увјерен је Анђелковић.

Он сматра да је Трамп, када је говорио о погрешно вођеном конфликту, вјероватно мислио и на агресију на СРЈ прије 20 година.

- Јасно је да је сигурно највећа грешка Америке то што је извршила агресију на суверену државу, да би окупирала дио њене територије. А онда на њему допустила исламским фундаменталистима да раде шта хоће. Исти ти фундаменталисти су касније постали опасност за Америку, јер је највећи број припадника екстремних муслиманских формација на Блиском истоку, у односу на број становника, дошао са Косова. То им је прва грешка - каже Анђелковић.

Према његовим ријечима, друга грешка односи се на понашање Америке послије преузимања контроле над Косовом, јер није ништа није урадила да успостави правни оквир.

- Односно, препустили су да та зона постане мафијашка територија, и коначно, признали су је као државу. Умјесто да су прије признања договорили неки модел који би задовољио и Србе, подјелу Косова или нешто друго.... Овако су Албанцима дали оно што су жељели, а сада је тешко да њих неко приволи на било какав компромис - напомиње Анђелковић.

Посредник у преговорима Београда и Приштине Ричард Гренел пренио је раније став Трампа да је досадашње рјешавање конфликта Београда и Приштине вођено на погрешан начин, те да је, у односу на раније када су се сви фокусирали на политику, фокус сада стављен на економију.