latinica  ћирилица
16/09/2020 |  09:46 ⇒ 09:53 | Аутор: СРНА

Проблем наметања језика српској дјеци ријешити на највишем нивоу

Начелник општине Гламоч Небојша Радивојша оцијенио је да је очито да на адреси Министарства просвјете Ливањског кантона нема спремности да се превазиђе вишегодишња ситуација да се српској дјеци намеће учење на "босанском" и хрватском језику, те да је стога потребно проблем рјешавати на највишем нивоу.
Гламоч - Фото: РТРС
ГламочФото: РТРС

- Надам се да ће се ускоро то и догодити - истакао је Радивојша.

Радивојша је за Политику рекао да је неизучавање српског језика у гламочким школама у којима је једна трећина ученика српске националности само један од проблема са којим се суочавају српски повратници.

У Гламочу са већинским српским становништвом /43,5 одсто/ дјеци српске националности ускраћено је Уставом загарантовано право да уче матерњи језик.

При упису у школу српски школарци морају да се опредијеле да ли ће учити хрватски или "босански" јер у наставном плану ресорног кантоналног министарства, у чијем је саставу и општина Гламоч, српског језика нема.

Загарантовано право на изучавање националне групе предмета, по наставном плану Републике Српске ускраћено је и српској дјеци и у Основној школи "Ахмет Хромаџић" у Босанском Петровцу, због чега се већина њих опредјељује за школовање у општини Дринић у Републици Српској.

У Босанском Петровцу ученици, иначе, уче и лекције о наводном геноциду у Сребреници.

Делегат из реда српског народа у Парламенту Федерције БиХ Горан Броћета најавио је раније да ће српски представници у Скупштини Ливањског кантона поново актуелизовати проблем наметања учења хрватског и "босанског" језика дјеци српске националности у основним и средњим школама у Гламочу.