latinica  ћирилица
16/09/2020 |  11:24 ⇒ 11:26 | Аутор: СРНА

Венера - "живи пакао" као изазов за Русију

Русија планира да пошаље властиту мисију на Венеру и поред заједничке мисије "Венера-Д", која је најављена у сарадњи са САД.
Венера (фото:Shutterstock) -
Венера (фото:Shutterstock)

Шеф "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин наводи да је Венера "руска планета", па Москва "не би требало да каска за другима".

Мисије на Венеру су дио владиног програма руских свемирских истраживања за период од 2021. до 2030. године.

Према званичним плановима, идућа руска мисија на Венеру заказана је за крај 2020. године у облику заједничке мисије "Роскосмоса" и америчке Насе.

Осим тога, Русија развија и властити истраживачки програм за Венеру и намјерава да пошаље најмање три истраживачка возила на тај планет.

Кад је ријеч о потрази за ванземаљским животом, Венера се не налази међу потенцијалним кандидатима.

Наиме, иако је сличне величине као Земља, њену атмосферу чини 97 посто угљен-диоксида, а просјечна температура на површини планете је 464 степена Целзијусоваа.

Руска сонда "Венера седам" је 1970. године прва слетила на Венеру и послала податке назад на Земљу. Претходне "Венера мисије" изгориле су у атмосфери или су се срушиле на површину Венере током неуспјешног слијетања.

Русија је једина успјела да приземљи сонду на Венеру, па Руси сматрају да, на неки начин, имају право да Венеру сматрају "руском планетом", наводи "Русија данас".

Због веома високе темпратуре на њој, научници Венеру називају "живим паклом".

Недавно су научници британског универзитета Кардиф објавили студију у којој су изнијели тезу да у облацима на Венери можда постоје живи организми.