latinica  ћирилица
16/09/2020 |  11:53 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

Додик: На сједници Предсједништва БиХ затражићу минут ћутања поводом смрти Крајишника

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да ће на сједници Предсједништва БиХ затражити минуту ћутања поводом смрти првог послијератног српског члана Предсједништва БиХ Момчила Крајишника.

Додик је истакао да би у Палама по Крајишнику требало да буде именована једна од улица, као и нека од установа у Источном Сарајеву.

- Република Српска се не смије одређи својих утемељивача, а један од њих је Момчило Крајишник - рекао је Додик на комеморацији у Банском двору у Бањалуци, поводом смрти првог предсједника Народна скупштине Републике Српске Момчила Крајишника.

Он је поновио да историјска улога Крајишника не смије да буде заборављена.

КРАЈИШНИК УТЕМЕЉИВАЧ СРПСКЕ

Додик је поручио да је Крајишник био утемељивач Републике Српске, те да српски народ не смије заборавити своје прваке.

- Република Српска и српски народ морају памтити своје прваке и не смију их се никада одрећи. Један од њих је и наш Момо - рекао је Додик на комеморацији.

Он је истакао да је Крајишник био човјек широких схватања, посвећен борби за права српског народа и да је неправдено осуђен у Хашком трибуналу.

- Упознао сам Крајишника као посланик у првом сазиву вишестраначке скупштине БиХ у тешким и турбулентим временима за српски народ. Крајем 1991. године смо се одвојили из те скупштине и формирали Скупштну српског народа у БиХ, а касније и Републику Српску - додао је Додик.

Према његовим ријечима, Крајишник никада ништа није тражио од Републике Српске.

- Отишао је у тренутку када су га као предсједника Асоцијације Ствараоци Републике Српске многи неправедно нападали. Ствараоци Републике Српске треба да наставе да живе и док они постоје, постоји и оно што је створено, а то је Република Српска. Људи као што су Радован Караџић, Ратко Младић и Крајишник и многи други, који су знали да жртвују личне и породичне комодитете, остали су истрајни у стварању и очувања Српске - истакао је Додик.

Он је нагласио да српски народ то не смије заборавити.

- Зато ми је жао што је Момо отишао, а нисмо успјели да спроведемо у дјело оно за шта сам осјетио да је њему било важно. Погрешно је од појединаца било представљено да је то била нека лична потреба за нечим. Ствараоци су нешто што је далеко важније и то сви морају знати, причу око тога ћемо завршити и ја никако нећу одустати - поручио је Додик.

Он је нагласио да се мора знати да Република Српска памти своје прваке.

- Никада их се нећемо одрећи и то се мора знати. Крајишник није ратни злочинац, него утемељивач наше државе. Ако се одрекнемо наших првака, одричемо се самих себе и зато морамо институционализовати сјећање на важне људе који су донијели слободу српском народу, а лично остајем привржен идеји независне Републике Српске - закључио је Додик

Крајишник је преминуо јуче у Бањалуци од посљедица заразе вирусом корона на Клиници интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра, гдје је хоспитализован 30. августа.