latinica  ћирилица
16/09/2020 |  12:23 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Барбадос се одриче краљице, жели да постане република

Барбадос намјерава да уклони британску краљицу Елизабету Другу са чела државе и да постане република до новембра 2021. године, саопштиле су власти.
Посјета краљице Елизабете Барбадосу 1977. године (Фото: news.sky.com) -
Посјета краљице Елизабете Барбадосу 1977. године (Фото: news.sky.com)

Премијер Барбадоса Мија Мотли цитирала је у говору првог премијера те државе Ерола Бароуа који је упозорио да се "не тумара колонијалним просторијама".

Гувернер Барбадоса Сандра Мејсон прочитала је говор Мотлијеве, у којем се наводи да је дошло вријеме да се та држава потпуно ослободи своје колонијалне прошлости и да становници острва желе да на челу државе виде некога са Барбадоса.

- Ово је крајња изјава повјерења у оно што јесмо и што можемо да постигнемо. Стога ће Барбадос предузети сљедећи логичан корак до тренутка када будемо прославили 55. годишњицу независности - наводи се у говору Мотлијеве.

Барбадос је добио независност од Велике Британије 1966. године, али је краљица остала уставни монарх и лидер државе, пише "Гардијан".

Већина карипских држава задржало је званичне везе са монархијом након добијања независности, као што су Тринидад и Тобаго, Доминика и Гвајана.