latinica  ћирилица
16/09/2020 |  14:06 | Аутор: Блиц

Бранка Веселиновић напунила 102 године

Чувена српска глумица Бранка Веселиновић данас пуни 102 године. За 80 година каријере, глумила је у више од 100 представа у позоришту и више од 50 телевизијских серија и филмова, а добитница је и многобројних награда и признања за свој глумачки и хуманитарни рад.
Бранка Веселиновић - Фото: РТРС
Бранка ВеселиновићФото: РТРС

- Ја имам толико много узбуђења, играла сам са пензионерима на отвореном. Била сам и у Новом Саду, а ово што се дешава, нисам пила, нисам пушила, не идем по школама, болницама -рекла је Бранка Веселиновић поводом свог 102. рођендана.

Посљедња из редова оснивача Југословенског драмског позоришта, ступила је први пут на сцену давне 1938. године у представи "Карлова тетка" Народног позоришта Дунавске бановине у Новом Саду. Са супругом Млађом основала је Фонд за помоћ инвалидној дјеци, од њиховог новца већ годинама награђује се и најбољи глумац у сезони ЈДП.

Дружила се и са чувеном српском пјесникињом Десанком Максимовић.

- Путовала сам с њом, она је мене изабрала да идемо заједно. И Мира Ступица је ишла са нама. Ја сам ишла и у Америку са Десанком. Она није хтјела, али смо је убиједили да иде са нама да гостујемо за наше - рекла је глумица, која је споменула свог покојног супруга Млађу Веселиновића.

- Он је завршио три факултета, Филозофски, Филолошки и Кембриџ. Негдје га је Мира Ступица видјела у нашем позоришту како рецитује пјесму, а ја сам га питала како се зове, а он ми је рекао Млађа Веселиновић - присјећа се она, додајући да је тада Млађи речено да "неће више бити пуковник, него ће бити глумац".

- Ми смо играли момка и дјевојку и тако смо се заљубили и завољели - рекла је Бранка, додајући да јој Млађа стално недостаје.

- Питање је карактера, годишта, ко је млађи или старији у брачном односу. Треба да се воле, да вјерују. Мени никада није било досадно - дала је глумица савјет за добар брак.