latinica  ћирилица
16/09/2020 |  14:58 | Аутор: СРНА

Отказана сједница, чланови из ХДЗ-а БиХ нису дошли

Сједница Заједничке комисија Парламентарне скупштине БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ данас није одржана јер чланови из ХДЗ-а БиХ нису присуствовали с обзиром да на дневном реду није било именовање главног инспектора те агенције.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

Предсједавајући Комисије Нермин Никшић изјавио је новинарима у Сарајеву да су чланови Комисије из ХДЗ-а обавијестили Комисију да неће учествовати у раду јер у процедуру за именовање није достављен приједлог за главног инспектора ОБА.

- Ми смо добили званичан допис од предсједавајућег Савјета министара у којем за директора ОБА предлаже Османа Мехмедагића, за његовог замјеника Ристу Зарића, а без приједлога за главног инспектора - рекао је Никшић, додајући да по националној расподјели то мјесто припада Хрвату.

Никшић је појаснио да Закон предвиђа именовање главног инспектора мјесец дана након именовања директора и замјеника директора.

- У неформанлном разговору чланови Комисије нису видјели разлог зашто сва три именовања не би ишла заједно. Посебно, јер унутар владајуће коалиције имамо ситуацију гдје нико никоме не вјерује и онда морате разумјети и то њихово инсистирање на томе - рекао је Никшић.

На питање о дипломи Мехмедагића, Никшић је рекао да неће о томе доносити суд, а ако Савјет министара сматра да је диплома валидна постоје органи који то треба да проучавају и дају став.

Члан Заједничке комисије Мирко Шаровић рекао је да би предсједавајући Комисије требало да закаже нову сједницу када се за то стекну услови, али није могао да потврди да ли ће тада бити биран главни инспектор.

- Ова прича се наставља јер је наш задатак да дамо мишљење о кандидатима за те позиције, а коначан став даје Савјет министара - рекао је Шаровић.