latinica  ћирилица
16/09/2020 |  15:19 ⇒ 15:19 | Аутор: СРНА

БОРС: Пружити правну и сваку другу помоћ Србима ухапшеним у Сокоцу

Борачка организација Републике Српске позвала је све надлежне институције Српске да Србима, ухапшеним данас у Сокоцу за наводно почињене ратне злочине и њиховим породицама, пруже правну и сваку другу врсту помоћи како би доказали истину о дјелима која им се стављају на терет.
БОРС -
БОРС

БОРС најоштрије осуђује хапшење више бораца Војске и Полиције Републике Српске, које су припадници Агенције за истраге БиХ /Сипа/ ухапсили на Сокоцу по налогу Тужилаштва БиХ због сумње да су наводно починили ратне злочине.

- Овакав чин Сипе и Тужилаштва БиХ представља намјерно ширење страха међу грађанима Сокоца и Републике Српске са крајњим циљем да се што више Срба ухапси и прогласи одговорним за ратне злочине, а један број и заплаши како би напустио ове просторе - наводи се у саопштењу БОРС-а.

БОРС и борци Републике Српске не бјеже од тога да свако ко је починио било какав злочин треба да одговара, јер је својим дјелима нанио штету Српској и одбрамбено-отаџбинском рату.

- Бесмислено је оптуживати и хапсити велики број људи на основу лажних изјава свједока само с циљем да се оптужи што већи број Срба како би Република Српска била приказана као геноцидна творевина - поручују из БОРС-а.

Полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ јутрос су на подручју Сокоца ухапсили седморицу Срба због сумње да су починили ратни злочин у септембру 1992. године у овој општини.

Ухапшени су бивши посланик СДС-а Милан Тупајић, ратни командир Полицијске станице Соколац Драган Обрадовић, те припадници Војске Републике Српске Миладин Гашовић, Јадранко Шука, Жељко Гашовић, Момир и Бранислав Кезуновић, док ће путем међународних правних механизама бити затражено изручење лица чији су иницијали К.Н, који тренутно борави у Канади.

Припадници Сипе су у наставку ове акције ухапсили и некадашњег командира Војне полиције Друге романијске моторизоване бригаде Војске Републике Српске Момчила Пајића и његовог замјеника Алексу Гордића због сумње да су починили ратни злочин у Новосеоцима код Сокоца.

Овим предметом је као осумњичени обухваћен и Радислав Крстић, који је осуђен у Хашком трибуналу.