latinica  ћирилица
17/09/2020 |  07:56 ⇒ 11:57 | Аутор: Глас Српске

Тушевљак: БиХ не може опстати ако од разних "Орића" праве невинашца

Многи озбиљни предмети у којима су Срби жртве нису доживјели судски епилог, док су бројни починиоци злочина над Србима награђени минорним казнама, али они који су починили злочине неће одговарати само ако их прије тога Бог узме себи.
Симо Тушевљак -
Симо Тушевљак

До тада ће увијек постојати неко у МУП-у Српске ко ће мислити на њих и тражити да одговарају, а они ће лијегати и устајати са мишљу да ће кад-тад одговарати, каже дугогодишњи инспектор МУП-а Републике Српске за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак за Глас Српске.

Он није желио да коментарише јучерашња хапшења деветорице Срба на Сокоцу, додајући да је свака полицијска агенција обавезна да поступа по налогу тужилаштава и да ће сви који су оптужени пред судом доказивати своју невиност, али истиче да постоји нешто друго.

- То је да предмети који су се налазили на листи "А" Хашког трибунала и приоритетни предмети пред Тужилаштвом БиХ који су требали да буду завршени до краја 2018. године, а ради се о злочинима над Србима, нису процесуирани, а осумњичени за те злочине нису лишени слободе. То је уједно одговор и на јучерашња хапшења - каже Тушевљак.

На питање шта ће бити са предметима на којима Тушевљак ради, након његовог одласка у пензију крајем ове године, он истиче да у оквиру МУП-а раде и радиће стручни и обучени инспектори који су радили заједно са њим и који ће наставити тај посао.

- Када је 2004. године у оквиру МУП-а формиран Тим за истраживање ратних злочина, многи и из међународне заједнице и од наших политичара су говорили да то што ми радимо никада неће доћи на ред и нису имали вјере у наш рад. Али зато ниједан припадник МУП-а Српске није изгубио вјеру и захваљујући томе данас се суди тројици команданата корпуса Армије БиХ, командантима бригада, министру МУП-а тзв. РБиХ, команданту Специјалне јединице МУП-а тзв. РБиХ... - каже Тушевљак.

Од 2015. године бошњачки политичари коче усвајање нове стратегије за процесуирање предмета ратних злочина.

- Стратегија која је усвојена 2008. и по којој су њоме обухваћени предмети требали да буду завршени до 2015. године није испоштована. За непоштовање те стратегије и непроцесуирање ратних злочина, посебно злочина над Србима, нико не одговара. Али питам се ко је тај ко треба да одреди Тужилаштву БиХ или било којем другом кога и када треба да процесуира? Ко је тај ко ће цијенити чија мајка теже кука? Због чега тужиоцима неко треба да доноси стратегију када им је једини посао да се баве откривањем и процесуирањем ратних злочина? - наводи Тушевљак.

На питање како се носи са чињеницом да Насер Орић није кажњен за злочине над Србима у Подрињу и за "крвави Божић" у Кравици Тушевљак истиче да има много "Орића", али много теже је мислити о жртвама.

- Много је теже разговарати са оцем док с вама гледа снимак како му је дијете убио снајпер или са женом која је небројено пута силована, а они који су то учинили се слободно шетају. Много је оних који чувају разне "Ориће", али варају се ако мисле да ће ова држава опстати тако што ће од њих правити невинашца. Они нас тиме много више учвршћују него што мисле да нас слабе. Оно што је успио МУП Републике Српске је да се више не ћути о злочинима над Србима - рекао је Тушевљак.

Када је ријеч о предмету "Добровољачка" Тушевљак наводи да је поново отворена истрага, поступајући тужилац ради и МУП Српске активно помаже.

- Вјерујем да ће резултат бити подизање оптужнице. Упркос огромним притисцима и опструкцијама, тај предмет је враћен у рад и тако ће се радити и са свим осталим предметима - истакао је Тушевљак.