latinica  ћирилица
17/09/2020 |  10:10 ⇒ 11:57 | Аутор: СРНА

Почела обнова задужбине Немањића у Завидовићима (ФОТО)

Почела је обнова средњовјековног православног манастира Удрим у општини Завидовићи у ФБиХ, рекао је данас Срни администратор манастира протојереј ставрофор Зоран Живковић.
Обнова манастира Удрим - Фото: СРНА
Обнова манастира УдримФото: СРНА

Три вијека након што је порушена задужбина краља Драгутина Немањића из 14. вијека, извођач радова на обнови конзорцијум Кото почео је јуче радове чији је рок за извођење, према уговору, осам мјесеци, навео је отац Живковић.

- Радови из прве фазе уговора финансирају се добровољним прилозима вјерника, прилозима вјерника из Америке и Канаде, као и средствима која смо добили од федералног Министарства просторног уређења - рекао је парох завидовићки.

Почела обнова задужбине Немањића у Завидовићима (Фото: СРНА)

Он је навео да ће грађевински надзор над извођењем радова вршити фирма Стилпројект из Завидовића, а, према одлуци Завода за заштиту споменика културе, стручни конзерваторски надзор ће вршити архитекта Ламија Абдијевић из тог завода.

- Са извођачем је потписан оквирни споразум за све радове, а на основу тог споразума потписан је први појединачним уговор за прву фазу радова - појаснио је протојереј-ставрофор Живковић.

Фото: СРНА

Уговор су потписали 7. септембра отац Живковић и Јовица Благојевић, директор представништва београдске фирме Кото у Бањалуци, која је извођач радова. Овај историјски документ потписан је на самом локалитету, испред манастира Удрим.

Управа манастира Удрим је прошле године покренула процедуру за добијање дозволе за обнову, те је након израде пројектне документације и прибављања неопходних одобрења, коначну дозволу добила у марту ове године.

- С обзиром на то да је ријеч о манастиру који се налази на листи споменика културе, федерално Министарство просторног уређења је, на основу испоштоване процедуре, а у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, те Комисијом за очување националних споменика издало коначно одобрење за грађење које је правоснажно од марта. Епархијски Управни одбор Митрополије дабробосанске дао је одобрење на главни пројекат реконструкције и рестаурације манастира Удрим - нагласио је парох Живковић.

За обнову овог немањићког храма неопходна је подршка јер је ријеч о веома обимном и скупом послу.

Сви прилози за обнову манастира Удрим могу се уплатити на жиро рачун Православне митрополије дабробосанске, манастир Удрим у Гостовићу број 161 0000 205 160 055 отворен код Рајфајзен банке.

Уплата прилога из иностранства може се извршити према сљедећим инструкцијама Beneficiary bank: Raiffeisen bank Bosnia and Herzegovina, Swift code RZBABA2S, adress Zmaja od Bosne bb Sarajevo, BiH. Details of beneficiary: Iban code BA391610000205160055. Full beneficiary name: Pravoslavna mitrop dabro bos. Full beneficiary adress: Gostovic BB.

Овај манастир је посвећен Светом великомученику и исцјелитељу Пантелејмону.

Вјероватно је порушен у вријеме аустријско-турског рата у великом походу Еугена Савојског на ове просторе. Послије рушења, манастир никада није обнављан.