latinica  ћирилица
17/09/2020 |  10:41 ⇒ 10:42 | Аутор: СРНА

"Дјеловање Бањалуке - једина препрека потпуној бошњачкој доминацији"

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је да је Хрватска свјесна да борба Републике Српске за дејтонске принципе чува опстанак Хрвата у БиХ, оцијенивши да ће сарадња Срба и Хрвата, ако превазиђу сукобе из прошлости, "разбити сан о бошњачкој хегемонији".
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- Једина препрека потпуној бошњачкој доминацији у БиХ је дјеловање Бањалуке и такав имиџ Бањалуке сигурно је добар за развој добрих односа са Хрватском, пре свега у економској сфери, јер се тако јача и Република Српска и српски фактор, али и у политичкој - рекао је Анђелковић Срни.

Он истиче да је реаговање сарајевских кругова на посјету српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Загребу показало да они желе хегемонију у БиХ и да је доживљавају као искључиво муслиманску државу.

- За њих је проблем када легитимни српски члан Предсједништва БиХ иде у посјету суседној држави јер је очито да не сматрају ни Србе, ни Хрвате равноправним члановима БиХ заједнице, већ је искључиво доживљавају као муслиманску државу - каже Анђелковић.

Према његовим ријечима, чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, те лидер СДА Бакир Изетбеговић који су, као и обично, били најгласнији у критикама, показали су свој карактер и агресивност према Србима и Хрватима, и није чудо што се Срби и Хрвати осјећају нелагодно у таквој БиХ, у којој се стално суочавају са пријетњама.

- Када на тај начин прете Србији, Хрватској, српском члану Предсједништва БиХ, шта онда један Србин или Хрват који живи у БиХ може да очекује - пита Анђелковић.

Истиче да сарајевску елиту боли чињеница да је Додик повукао прагматичан потез на јачању српско-хрватских веза, јер је хрватски народ у БиХ "у јако тешком положају и свестан је и он, а и Хрватска, да борба Републике Српске за дејтонске принципе чува опстанак Хрвата".

Анђелковић наглашава да су сарајевски кругови и раније инсистирали на хегемонији и доминацији сарајевске елите, али су то сада на агресиван начин показали.

Навео је да та хегемонија није у интересу обичног бошњачког народа, који, како каже, од тога нема никакву корист и он је можда и највећа жртва, јер га држе као таоца те политике.

Анђелковић истиче да се овим разбијају илузије бошњачке сарајевске елите да ће прије или касније од БиХ направити сопствену државу тако да они доминирају, а да су сви други ту подређени.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је, поводом посјете Загребу српског члана предсједништва БиХ Милорада Додика, да је ријеч о Додиковој приватној посјети и да је то избор Хрватске, али и да су "њихов избор посљедице које ће из таквих поступака наступити".

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је, поводом Додикове посјете Загребу, да "у БиХ знају шта им је чинити" и да никада неће бити остварено оно што су замислили Слободан Милошевић и Фрањо Туђман у Карађорђеву.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао је да је Загреб позвавши Додика послао лошу поруку и да је то потврда приче о некој новој сарадњи Хрвата и Срба, којом се заобилазе Бошњаци и не поштује БиХ хијерархија.