latinica  ћирилица
17/09/2020 |  13:31 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Чубриловић: У НСРС ускоро закон о Дану српског јединства

Петнаести септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе симболизује јединство и вјековну тежњу српског народа за слободом, изјавио је предсједник Парламента Недељко Чубриловић, гостујући у емисији "Отворено речено", Радија Републике Српске.
Чубриловић гост у емисији "Отворено речено" - Фото: РТРС
Чубриловић гост у емисији "Отворено речено"Фото: РТРС

Он је додао да ће у Народну скупштину у догледно вријеме стићи и приједлог закона којим ће и формално бити регулисано ово питање. Чубриловић је, између осталог, коментарисао и најављену иницијативу у ЕУ Парламенту о одласку страних судија из БиХ.

Више него пријатељске односе Српске и Србије потврђује још један заједнички празник 15.септембар - Дан јединства, слободе и српске тробојке, рекао је Чубриловић. Обиљежавање овог датума, каже, треба да постане традиција.

- Симболизује јединство и вјековну тежњу српског народа за слободом на овим просторима. Ово ће, надам се бити вјековима обиљежавано. Сигурно је да ће ово питање бити формално регулисано у Нarodnoj skupштини Републике Српске и да ће бити државни празник - истакао је Чубриловић.

Осим са Србијом, предсједник Парламента, очекује и нормализацију и побољшање односа са Црном Гором, гдје је након недавних парламентарних избора, дошло до смјене власти.

- Добра је ствар што су избори прошли на демократски начин и што су резултати добри, посебно за Србе у тој земљи. Ја сам већ разговарао са неким људима који су побједници на одржаним изборима и врло брзо очекујем конкретну сарадњу, превасходно између два парламента - каже Чубриловић.

Он је коментарисао и изјаву француског посланика Жили Лешант, која је упутила у Европски парламент Приједлог резолуције о реформи Уставног суда БиХ у којој се залаже за престанак мандата страним судијама.

- Да ће то бити подршка да те стране судије и оду. То је пут ка нормализацији, демократији и усвајању европских вриједности на путу ка унији - сматра предсједник Парламента.

Ковид 19 у многоме је утицао на развој свих земаља свијета, а тако и Републике Српске, Чубриловић међутим, напомиње да су институције, водећи одговорну политику, успјеле да сачувају радна мјеста, формирајући Компензациони и Гарантни фонд. Осим тога, додаје, нису стали ни многобројни инфраструктурни пројекти:

- Мислим да ће већ на једну од наредних скупштина стићи једно од рјешења када је ријеч о изградњи ауто-пута Брчко-Бијељина-Рача. Припреме су извршене. Очекујемо раст и БДП-а, повећање стандарда људи и броја радних мјеста. Кроз одговорну политику треба смањити и одлазак броја људи за све то треба обезбиједити и милион евра инвестиционих средстава за будуће инвестиције - истакао је Чубриловић.

Предсједник Парламента, који је и лидер ДЕМОС-а рекао је да на предстојећим локалним изборима у новембру очекује добре резултате и да изборни процес протекне у фер атмосфери.

Емисију "Отворено речено" можете послушати на Радију Српске од 17 часова.