latinica  ћирилица
17/09/2020 |  13:37 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Тестирана и друга руска вакцина - штити најмање шест мјесеци од короне

Прва фаза клиничких тестирања друге руске вакцине против вируса корона центра "Вектор" показала је да је она потпуно безбједна, да стабилно реагује на мутацију вируса и да најмање шест мјесеци штити од короне.

Директор Одјељења за зоонотске инфекције и грип Државног научног центра за вирологију и биотехнологију "Вектор" Александар Рижаков истиче да ова вакцина "не ствара доживотни имунитет што је добро, јер се не праве никакве промјене за цијели живот".

Он прецизира да "Векторова" вакцина нема ограничења за ревакцинацију.

- Тренутно можемо бити мирни, а мислим и да ће тако бити и у будућности, јер ова вакцина прилично стабилно реагује на мутације вируса - наглашава Рижаков.

Када дође до завршне треће фазе, биће тестирано најмање 3.000 добровољаца.

Према ријечима Рижакова, први резултати тестирања вакцине биће доступни наредних мјесеци у руским и страним научним часописима, преноси Спутњик.

Рижаков посебно истиче да ова вакцина не утиче на репродуктивност.

- Експерименти које смо раније спроводили на вакцинама развијеним на сличним платформама, на примјер пептидна вакцина против еболе, показали су да вакцина не утиче на репродуктивност - објашњава он.

Ово је друга по реду руска вакцина против короне - у августу је регистрована прва "спутњик пет", коју је развио центар "Гамалеј" заједно са руском фондом за директне инвестиције.

Та вакцина је већ у фази великих тестирања на узорку од неколико десетина хиљада грађана Москве.