latinica  ћирилица
17/09/2020 |  15:17 | Аутор: СРНА

Кошарац: Неутемељене оптужбе на рачун Додика

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је једна од првих иницијатива које је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо након преузимања те дужности била стављање на дневни ред питања рјешавања одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на падинама Трговске горе у Хрватској.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Управо је српски члан Предсједништва БиХ предложио усвајање сета закључака који обавезују све надлежне институције на поступање у конкретном случају с циљем заштите животне средине и здравља око 250.000 људи тог краја - указао је Кошарац у писаној изјави.

Он је оцијенио да је питање изградње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори постало унутрашње политичко питање у БиХ, упркос настојањима да се, у координацији надлежних институција на свим нивоима власти, на бази стручних аргумената брани став о неприхватљивости намјере Хрватске да на овој локацији одлаже спорни отпад.

- Нажалост, одређени политички званичници који обављају важне функције на нивоу институција БиХ одлучили су да тенденциозним и хистеричним нападима на одговорне појединце прикривају свој нерад, умјесто да предузму конкретне кораке и допринесу борби за заштиту животне средине и здравља становника у општинама у сливу ријеке Уне - нагласио је Кошарац.

Он сматра да су посљедњи у низу примјера таквог понашања неутемељене оптужбе на рачун српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика током званичне посјете Загребу, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Кошарац истиче да је питање изградње спорног одлагалишта на Трговској гори постало предмет политизације не вољом Додика, него поступцима оних који данас упућују хистеричне оптужбе на његов рачун, а при томе су се оглушили на закључке Предсједништва БиХ у вези са одлагањем радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива у дворишту БиХ.

Према његовим ријечима, ти људи који су се оглушили на закључке Предсједништва, нити једним кораком нису допринијели напорима да се аргументовано брани став о неприхватљивости изградње спорног одлагалишта.

- Умјесто тога, опредијелили су се, из њима познатих разлога, на опструкције и блокаде процеса, у прилог чему свједочи и чињеница да ни до дана данашњег немамо формиран ни правни нити експертни тим за Трговску гору - навео је Кошарац.

Кошарац је нагласио да је Додик у потпуности подржао активности Координационог тијела за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори у рјешавању овог питања у интересу свих грађана у БиХ, о чему је безброј пута говорио у јавности, уз очување добрих билатералних односа са Хрватском, што потврђује и његов састанак у Загребу са предсједником Хрватске Зораном Милановићем и предсједником Владе те земље Андрејем Пленковићем.