latinica  ћирилица
17/09/2020 |  15:30 ⇒ 15:32 | Аутор: СРНА

Значајнија подршка спортским организацијама за боље резултате

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је Срни да је циљ ресорног министарства обезбјеђивање материјалне и сваке друге подршке спортским колективима и појединцима, те да је план да се у наредном периоду планира значајнија подршка спортским организацијама и спортистима који остварују значајне резултате и ван граница Српске.
Соња Давидовић - Фото: СРНА
Соња ДавидовићФото: СРНА

Давидовићева је истакла да су континуиран рад на унапређењу рада спортских организација, стварање повољнијих услова за организацију такмичења у вишим ранговима, као и обезбјеђивање подршке организацијама и спортистима циљеви који су постављени и који се упркос свим изазовима и потешкоћама остварују.

Она је подсјетила и да је велики корак за спорт начињен усвајањем Закона о спорту, након готово двије деценије, те напоменула и да се непрекидно ради на развоју спорта и да је на јесен планиран план подршке спортским организацијама.

- У наредном периоду планирамо значајнију подршку спортским организацијама и спортистима који остварују значајне резултате и ван граница Републике Српске јер труд, рад и успјех мора бити награђен да бисмо могли очекивати нове успјехе - рекла је Давидовићева.

Она је додала да је планирана и значајнија подршка раду спортских савеза, који раде на развоју спорта, али да су и значајан партнер Министарству.

Ситуација с којом се суочавају бројни спортски колективи је прилично тешка и најчешће су проблем финансије, али ипак, поједини спортски радници истичу да је примјетна значајније подршка институција што много олакшава функционисање клубовима.

Предсједник Рукометног савеза Републике Српске Маринко Умићевић рекао је да је од ресорног министра тражио да Министарство подржи рукометне клубове "Леотар" и "Дервента", како би наставили такмичење у Премијер лиги БиХ.

- Наишли смо на велико разумијевање и подршку, на чему се захваљујемо министарки. Важно је да клубови из Републике Српске играју значајну улогу у такмичењима на нивоу БиХ, а то је, без подршке надлежних, скоро немогуће - рекао је Умичевић.

Предсједник Рукометног клуба "Леотар" из Требиња Владо Шегрт рекао је да без подршке Министарства овај клуб не би могао наставити такмичење у Премијер лиги.

- Били смо на корак од одустајања али смо, захваљујући подршци Министарства ријешили проблеме и настављамо такмичење. Важно је да развијамо спорт и окупљамо и мотивишемо дјецу да се баве спортом, а зато су нам потребни здрави и јаки клубови и због тога је још важнија подршка коју нам је Министарство пружило - истакао је Шегрт.

Предсједник Женског рукометног клуба "Борац" Дарко Савић рекао је да је овај клуб поново оживио, те да се враћа на старе стазе славе.

- За постизање добрих резултата, осим спонзора неопходна је и подршка институција, јер без финансија нема ни такмичења ни резултата. Министарство је препознало и наградило наш труд и значајно олакшало припреме за наставак такмичења, у овим специфичним условима, тако да ми сад сву своју пажњу можемо усмјерити на екипу и добар резултат - рекао је Савић.

Кошаркашки клуб "Леотар", Рукометни клуб "Дервента", Фудбалски клуб "Јединство" Брчко, као и Женски рукометни клуб "Борац" само су неки од клубова којима је ресорно министарство помогло да преброде кризу и наставе такмичења.

У Министарству породице, омладине и спорта истичу да им је циљ да наставе пружати континуирану подршку и водити рачуна о свим спортистима и спортским колективима на комплетној територији Републике Српске који остварују добре резултате и подстичу развој спорта Републике Српске.