latinica  ћирилица
17/09/2020 |  16:01 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Правосуђе БиХ у функцији ратне политике Алије Изетбеговића

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је хапшење девет бораца са Сокоца један од бројних доказа да је правосуђе БиХ антисрпско и у функцији ратне политике Алије Изетбеговића.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Он је истакао да многе чињенице показују да Тужилаштво и Суд БиХ од свог оснивања имају селективан приступ у процесуирању ратних злочина и баве се кажњавањем ратних злочина на штету српског народа.

- Стратешки циљеви Тужилаштва и Суда БиХ нису правда за све жртве и помирење, већ да се оправда апсурдна оптужба бошњачке елите да су Срби извршили агресију на БиХ и починили масовне злочине и геноцид над Бошњацима, као и да се Република Српска прикаже као творевина која је настала на масовним злочинима и геноциду и да је због тога треба укинути - навео је Линта у писаној изјави.

Према његовим ријечима, због тога се ради плански да се што више Срба ухапси и осуди за ратне злочине.

Линта је упозорио да честа хапшења Срба за наводне ратне злочине имају за циљ и да у српском народу у Републици Српској створе атмосферу страха и узнемирености.

Он је поново позвао Тужилаштво за ратне злочине Србије да коначно почне да процесуира злочине над Србима јер ниједан од команданата такозване Армије БиХ није осуђен за велике и бројне злочине које су починили у западнокрајишким општинама, Сарајеву, средњем Подрињу, средњој Босни и многим другим мјестима у БиХ.

Он је навео да је један дио Бошњака који су починили бруталне злочине над Србима осуђен на мале затворске казне, што представља дубоку увреду и понижење за саме жртве и њихове породице.

- Без одбацивања најбезочнијих лажи о српској агресији и геноциду у Сребреници и другим мјестима, без једнаког приступа у кажњавању свих ратних злочина и без једнаког поштовања свих жртава није могуће говорити о пуној нормализацији односа и искреној сарадњи међу државама и народима на простору бише Југославије - поручио је Линта.

Он је додао и да Србија треба да покрене снажну политичку, дипломатску и правну офанизиву с циљем борбе за истину у међународној заједници о ратовима деведесетих година прошлог вијека.

- Главни кривац за рат у БиХ јесте злочиначки режим Алије Изетбеговића, чији је циљ био стварање етнички чисте муслиманске државе без Срба - навео је Линта.

Припадници Агенције за истраге и заштиту јуче су, поступајући по наредби Тужилаштва БиХ, у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, на Сокоцу и у Сарајеву ухапсили девет лица због сумње да су починила кривично дјело злочин против човјечности у Новосеоцима у општини Соколац 1992. године.