latinica  ћирилица
17/09/2020 |  16:13 | Аутор: СРНА

Додик: Смањен број улазака миграната (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Предсједништво на данашњој сједници констатовало да је смањен број улазака миграната у БиХ и да се реализују закључци у вези са измјештањем мигрантских центара из насељених мјеста.
Милорад Додик (фото:M. KADRIĆ) -
Милорад Додик (фото:M. KADRIĆ)

Додик очекује да ће тако бити и у Босанском Петровцу, гдје је направљен камп за мигранте у српском повратничком селу, што значајно угрожава безбједност мјештана.

Он је рекао на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву да је на сједници констатовано да се проводи и закључак о ангажовању 340 кадета у Граничној полицији БиХ, што ће доприњети њеној ефикасности.

Додик је подсјетио да је раније Стејт департмент утврдио да у БиХ има застоја када је ријеч о провођењу Стратегије у борби против трговине људима, те да је Предсједништво данас добило извјештај о томе и разговарало на који начин то може да буде ријешено.

- У извјештају се наводи да је Република Српска учинила све неопходно на том плану - именовала координатора и направила читаву мрежу људи из тужилаштава, полиције који се баве тим питањем, док то није учињено у шест кантона у Федерацији БиХ - рекао је Додик.

Он каже да је БиХ због тога добила негативну оцјену са могућношћу да јој статус који има буде смањен, што би могло да доведе до тога да не може да користи фондове САД из којих, између осталог, иду и донације УСАИД-а, јер је таква америчка пракса и закони.

Додик указује да су највећи приговори у вези за радом правосуђа у погледу оштрине изречених санкција за трговину људима и мрежама које то чине.

- Затражили смо од Савјета министара да координише активностима на том плану, а од правосуђа не можемо ништа да тражимо, осим да апелујемо да пооштри своју казнену политику и да се уведе ред у провођење ове стратегије у вези са борбом против трговине људима - истакао је Додик.