latinica  ћирилица
17/09/2020 |  16:42 ⇒ 16:46 | Аутор: СРНА

Додик: Турковићева поново прекршила закон и процедуре (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић поново прекршила закон и процедуре и без сагласности Предсједништва дала сагласност да се БиХ путем Савјете Европе придружи одлуци о борби против сајбер криминала.

Он каже да Предсједништво за то није дало сагласност и да се Турковићева понаша апсолутно неодговорно, крши Устав, урушава повјерење у БиХ и успоставља неке нове праксе, као што је учинила и у случају придруживања политици ЕУ у вези са Бјелорусијом.

- И овај пут је игнорисала Предсједништво, кршећи ред и закон и дала сагласност да се БиХ, како смо могли да чујемо, јер нас није обавијестила, путем Савјета Европе придружила одлуци о борби против неког сајбер криминала, којом се неколико држављана Русије, Кине и других земаља забрањује кретање и кажњавају се на посебан начин - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он каже да је значајан број људи у дипломатским представништвима из реда српског народа и да, уколико Бошњаци желе да се успостави нека нова пракса, то ће бити и урађено.

- Имаће ту игру уколико се та пракса не промијени и уколико се све не врати у Предсједништво - рекао је Додик.

Он истиче да су три члана Предсједништва БиХ једина одговорна за спољну политику, а не Турковићева која измишља своје одговорности и крши закон и Устав.

Уколико то не желе, каже Додик, онда ће 16 шефова дипломатско-конзуларних представништва на нивоу амбасадора и других одговорних људи у дипломатско-конзуларним пословима из реда српског народа почети да се понашају у складу са интересом српског народа.

- До сада смо поштовали процедуре, хијерархије и нигдје се не може наћи да су наши људи прекршили нешто у овом смислу - рекао је Додик и додао да је настављена неприхватљива пракса да се бошњачки представници у заједничким институцијама понашају аутономно и неодговорно према БиХ, крше процедуре и прописе који су интерно донесени, па чак и питање уставне надлежности.

Српски члан Предсједништва БиХ је указао да Турковићева највише доприноси урушавању читавог система односа у БиХ.

- Ако је то политика СДА, то и могу да разумијем, јер они покушавају да путем послова свршеног чина обезбиједе своје позиције и провођење својих политика - рекао је Додик.