latinica  ћирилица
17/09/2020 |  17:41 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Додик: Радна посјета Загребу била веома успјешна (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је радну посјету Загребу као веома успјешну јер је са хрватским предсједником Зораном Милановићем и премијером Андрејом Пленковићем имао свеобухватне разговоре.
Додик у Загребу - Фото: РТРС
Додик у ЗагребуФото: РТРС

-  Састанак смо договарали предсједник Хрватске Зоран Милановић и ја већ неколико седмица. Договорено је да се то обави јуче. Жељели смо да разговарамо о актуелној ситуацији и питањима која су важна за обје земље и сматрао сам да је важно да руководство Хрватске упознам са нашим виђењем ситуације у БиХ - рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је напоменуо да се посљедњих дана указала прилика да буде одржан састанак и са Пленковићем, те да је о садржају састанака већ информисао јавност током боравка у Загребу.

"Са премијером смо разговарали о политичким питањима, економској сарадњи, инфраструктурним пројектима, одржавању мостова, њиховој прекатегоризацији, како бисмо обезбиједили да се комуникација одвија што је могуће више и да се што више мостова категорише за робни промет", рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да је било ријечи и о питању смјештања нуклеарног отпада на локалитету Трговска гора, подсјећајући да је ту тему покренуо у марту 2019. године у вријеме док је предсједавао Предсједништвом БиХ.

- Тада смо донијели неколико важних закључака и тражили да Хрватска одступи од те намјераване активности на локалитету Трговска гора и од органа БиХ да поступају у складу с тим и отворе проблем током билатералних разговора. Уколико билатерални разговори буду неуспјешни, да се то рјешава на мултилатералном нивоу, ако буде требало и пред међународним институцијама правде - појаснио је Додик.

Он је истакао да не може сам да ријеши питање одлагања нуклеарног отпада на граници БиХ и Хрватске, те да "битка око Трговске горе" још није окончана, као и да поједини то питање покушавају да користе за политичке обрачуне.

- То је питање из надлежности и суверенитета Хрватске. Оно што можемо да чинимо јесте да разговарамо о тој теми и покушамо приволити државне органе Хрватске да одлуку промијене у складу са оним што су наше жеље на том плану - рекао је Додик.

Он сматра да су непримјерене изјаве појединих политичара када је ријеч о карактеру посјете Загребу, истичући да су и други чланови Предсједништва БиХ имали сличне сусрете, попут посјете члана Предсједништва Жељка Комшића Канади или Сјеверној Македонији.

Према његовим ријечима, једна од тема разговора са Пленковићем и Милановићем била је и изградња ауто-пута на Коридору 5Ц те траси Јадранско-јонског ауто-пута која треба да се помјери изван обрадивих површина у Поповом пољу, те траси ауто-пута који иде од Јоховца код Добоја према Брчком која је помјерена јер су услишени захтјеви власника кућа Хрвата.

- Наша пракса у Републици Српској није да рушимо куће и правимо проблеме, него најоптималније да правимо ауто-пут. Поносан сам као човјек да нисам дозволио да накнаде буду ниске и да од тих људи правимо сиротињу, него високе да могу да формирају своја домаћинства - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ указао је у Загребу да БиХ може рачунати на своју будућност ако се што више приближи чињеници да функционише по изворном Дејтону, да се Хрватима требају дати права конститутивног народа, те да се на тим темељима може градити одрживост.

- И предсједнику и премијеру сам рекао да је дошло до знатног скрнављења Дејтонског споразума и да је неприхватљиво да Србија и Хрватска као потписнице буду искључене из Савјета за спровођење мира. Дакле, двије земље потписнице мира нису укључене у његово спровођење. Рекао сам да је дошло до значајне девастације колективних права Хрвата и институционалних права Републике Српске и конститутивног народа Срба кроз интервенцију међународне заједнице - навео је Додик.

Он је саговорницима пренио да сматра да је једино рјешење - дијалог између унутрашњег фактора без међународног посредовање и очување мира, уз уважавање реалних позиција и концепт конститутивности народа.

На питање новинара да ли је са руководством Хрватске разговарао о положају српског народа у кантонима у Федерацији БиХ са хрватском већином гдје Срби немају статус конститутивног народа, Додик је истакао да положај српског народа у кантонима треба да се усклади са одлуком Уставног суда о конститутивности народа и да то питање мора да буде ријешено у оквиру кантона који то до сада нису урадили.

Он је рекао да сви његови напори иду за тим да се ојача конститутивност и присуство српског народа у тим кантонима, попут Херцеговачко-неретванског.

- Веома ћемо бити укључени у подршци српској заједници у Мостару да дође до тога да има легитимне представнике у том граду, а то ће сигурно омогућити да се након тога на нивоу кантона и формално обезбиједи конститутивност народа у том кантону - рекао је Додик.

Он је подсјетио да се у Загребу састао са Његовим високопреосвештенством митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем са којим је разговарао о питањима везаним за положај Српске православне цркве /СПЦ/ и Срба у Хрватској.

- СПЦ је веома важан хомогенизирајући фактор у Срба у Хрватској. Нажалост, Срби су изгубили још 1990-тих година конститутивност одлукама Хрватског сабора. Начин на који они сада третирају српску заједницу јесте да имају права гарантована националним мањинама. Срби који се тамо баве политиком једини су који могу да постављају и дефинишу то питање. Мени преостаје само да то подржим - додао је Додик.

Он је напоменуо да је јутрос извијестио предсједника Србије Александра Вучића о резултатима сусрета у Загребу.

Додик је поновио да Вучића сматра одличним саговорником хрватских институција у рјешавању отворених питања међу државама и народима.