latinica  ћирилица
17/09/2020 |  17:42 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Гран при Бањалука: Французу прва етапа (ФОТО/ВИДЕО)

На бањалучкој тврђави Кастел, данас је почело међународно такмичење у брдском бициклизму, 10. Гранд при Бањалуке.
Гранд при Бањалука - Фото: РТРС
Гранд при БањалукаФото: РТРС

Француз, Антоан Филип, побједник је прве етапе. Он је седам кругова одвезао у времену 46 минута, 43 седкунде. Друго мјесто је заузео Словенац Рок Наглич, а треће још један Француз, Виктор Видал.

Бањалучанин, Павле Калаба, који наступа за репрезентацију Србије, освојио је 13. мјесто, а најбоље пласирани БиХ такмичар, био је Ведад Карић на 14. мјесту. Код дама, најбоља је била Лејла Тановић из БиХ. Друга је била Манон Мантеи из Француске, а трећа репрезентативка Србије, Валентина Несторовић.

На трци наступа 40 -ак бициклиста из седам замаља, Организатор, Бициклистички клуб Самит, упркос тешкој ситацији узрокованој вирусом корона, потрудио се опет да окупи квалитетне такмичаре.

Гранд при Бањалука

- Десети пут организујемо "Гран при Бањалуке", који је од ове године трка прве категорије, Свјетске бициклистичке федерације. Због познате ситуације ове године имамо нешто скромнији број бициклиста, али најбитније је да се трка одржава и да имамо континуитет, наравно уз све прописане мјере надлежних институција. Велику корист имаће наши домашћи такмичари, који ће моћи да скупе бодове за Свјеску ранг листу. Биће вожене још три етапе, од којих се издваја маратон у суботу, који ће послије вожње атрактивним стазама на и око Бањ брда завршити на излетишту Трешњик - рекао је Соковић.

Након спектакла који нам је приредила Бициклистичка трка Београд – Бањалука, у Бициклистичком сваезу Републике Српске, истичу да је Гран при Бањалука, још један квалитетан и веома лијеp бициклистички догађај.

- Мени је драго што је бициклизам спорт, који на неки начин помјера границе у нашем граду, јер је ово један од ријетких догађаја који је уопште одржан ове године. Знамо сви због чега. И зато честитам бициклистичком клубу Самит на одличној организацији. Гран при Бањалука је трка пrве категорије, бодује се за Олимпијске игре у Токију, а овај прелијеп амбијент нa тврђави Кастел даје посебну драж. Ово је свакако и прилиkа да промовишемо нашу преdivnu тврђаву - рекао је Владимир Куваља, директор Бициклистичког савеза Републике Српске.

Такмичење се наставља сутра, када бициклисти на Кастелу возе хронометар.