latinica  ћирилица
17/09/2020 |  18:01 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Мјесечни борачки додатак за незапослене демобилисане борце (ФОТО/ВИДЕО)

Незапосленим демобилисаним борцима, без обзира на године старости, до краја године биће исплаћиван мјесечни борачки додатак. Ово је договорено на састанку највишег руководства Борачке организације Републике Српске, предсједника Владе Радована Вишковића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. Понуђена су и три рјешења за побољшање положаја демобилисаних бораца о којима ће се органи БОРС-а, накнадно изјаснити.
Званичници Српске са представницима БОРС-а (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Званичници Српске са представницима БОРС-а (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

На дневном реду састанка положај демобилисаних бораца у Српској, прије свих оних без посла. Понуђене су двије варијанте за рјешење овог проблема. Прва, коју је на сто ставила Борачка организација, одмах је прихваћена. Слиједи исплата мјесечног додатка за око 7.900 незапослених демобилисаних бораца, и ако су млађи од 65 година. Спискове ће доставити Борачка организација.

- Важно је добити праве информације о томе јер је раније било одређених размимоилажења у подацима којима располажу ресорно министарство и БОРС - навео је премијер Вишковић.

Када је ријеч о исплати ових додатака, Вишковић је рекао да би било потребно измијенити законодавство о питању бораца, што је дуготрајна процедура.

- Зато је договор да добијемо те спискове гдје ће се одлукама Владе рјешавати период до краја године - појаснио је Вишковић.

- Излазимо са састанка са оптимизмом и добром вијешћу за незапослене демобилисане борце. Ми ћемо у складу са могућностима Српске радити и даље на побољшању статуса борачке популације - поручио је Савчић.

Он је рекао да ће органи БОРС-а разговарати о другим понуђеним рјешењима Владе.

Након што се о другој варијанти понуђених рјешења изјасне органи Борачке организације, три су могућа сценарија која би требало да доведу до повећања запослености демобилисаних бораца.

- Да кроз запошљавање демобилисаних бораца уз поврат доприноса и пореза послодавцима, ту би била укључена дјеца демобилисних бораца. Други је самозапошљавање, са 7.000 на 10.000 марака - појаснио је Вишковић.

Трећа мјера коју предлаже Влада је израда социјалне карте борачке популације. На састанку представника БОРС-а, предсједника Владе и српског члана Предсједништва БиХ, разговарано је и о захтјеву да се посредством институција, кроз правну помоћ или исплату трошкова, помогне оптуженим и осуђеним борцима за ратне злочине. БОРС ће доставити списак, а Влада ће, према Вишковићевим ријечима, видјети, како да им помогне.