latinica  ћирилица
17/09/2020 |  18:02 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Помен за страдале Србе у Сердарима (ФОТО/ВИДЕО)

У селу Сердари, код Котор Вароша, служен је помен за 16 српских цивила, које су прије 28 година убили припадници тзв. Армије БиХ. Најстарија жртва имала је 66, а најмлађа - само четири године.
Сердари - помен - Фото: РТРС
Сердари - поменФото: РТРС

Злочиначка акција у којој су му побијени рођаци и кумови, у то вријеме 17-огодишњег Далибор Сердара, затекла је у објекту у породичном воћњаку.

Избјегао је рафале, из полуокружења се домогао куће и упозорењем, оца и мајку спасио судбине несрећних сродника.

- Зачуо сам рафал. Пробудио ме. Никог од наших тад нисам видио. Потрчао сам према нашој кући која је удаљена. Рекао сам им да су сви наши или побијени или заробљени. Да немамо избора и да морамо бјежати - сјећа се Сердар.

Фото: РТРС

Родбина убијених Сердара, Тепића, Бенцуза и Дукића разочарана је што је за овај злочин осуђен само Фикрет Планинчић и то на 11 година затвора.

Кажу да ће се сваке године окупљати код спомен-обиљежја и указивати на обавезу кажњавања осталих муслиманских војника, које су преживјели мјештани препознали тог кобног праскозорја.

- Знам често рећи да је то дупли злочин. Много је већи број овде убијених цивила од броја година на које су злочинци укупно осуђени затворских казни - рекао је Миладин Савановић, предсједник Борачке организације Котор Варош.

Сјенима жртава, од којих је најмлађа имала само четири године, поклонили су се и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и народни посланик Недељко Гламочак.