latinica  ћирилица
17/09/2020 |  19:49 | Аутор: СРНА

Тегелтија: За здравствени сектор скоро 15 милиона КМ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да би на наредној сједници ове институције требало да буде донијета одлука о додјели скоро 15 милиона КМ здравственом сектору у БиХ.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је у разговору за Хајат телевизију прецизирао да се ради о 14,9 милиона КМ и да је то дио од укупно 42 милиона КМ директне помоћи Савјета министара привреди и здравственом сектору због пандемије вируса корона из уштеда у буџету заједичких институција.

- Та 42 милиона су 5,5 одсто наших изворних прихода - додао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, преостали дио средстава намијењен је за реални сректор, у првом реду за опоравак међународних аеродрома, предузећа која се баве јавним превозом путника, поготово међународним саобраћајем, туризам и угоститељство, те извознике.

- Моје је лично мишљење да морамо помоћи инситуције културе и спортске савезе - истакао је Тегелтија, наводећи да ће отварање културних институција и спорстких манифестација за посјетиоце зависити искључивно од процјене здравственог сектора.

Предсједавајући Савјета министара је негирао да су ентитети донијели одлуку о отварању граница БиХ за странце, наводећи да је то урађено након добијања јасног става здравствених радника.

- Могли смо да отворимо границе без њиховог става, али нисмо могли да их изложимо ризику - поручио је Тегелтија.

Тегелтија је увјерен да је Савјет министара од почетка пандемије вируса корона урадио све што је било у његовој надлежности, а што је било потребно за грађане БиХ.

- Од 5. марта, када је забиљежен случај првог обољелог у БиХ, до јуче, кад је усвојена информација о приступању БиХ глобалној причи о набавци вакцине, на свакој сједници била је тачка о пандемији - констатовао је предсједавајући Савјета министара.

Према његовим ријечима, најважнија ствар била је како помоћи здравственим радницима, који су на самом почетку тражили да се обезбиједи контрола уласка у БиХ, а након чега су услиједиле активности на отварању такозваних “зелених коридора“ неопходних за снабдијевање тржишта БиХ и земаља региона.

- Потом смо приступили обезбјеђивању финансијске и хуманитарне помоћи - рекао је је Тегелтија.

Подсјећајући да је у врло кратком времену обезбијеђено готово 700 милиона евра од различитих финансијских институција, Тегелтија је прецизирао да су та средства стављена на располагање ентитетима и кантонима, прије свега за помоћ здравственом сектору и привредницима за плате, порезе.

Он је оцијенио да хуманитарна помоћ није била овако велика, али да је стигла до грађана и болница.

Тегелтија је навео да за дио медицинске опреме није постојала адекватна документација, коју су тражили Управа за индиректно опорезивање и Агенција за лијекове.

- Савјет министара се по први пут сусрео са увозом медицинске опреме, то никада није било у његовој надлежности - рекао је Тегелтија, истичући да не може истећи рок медицинској опреми која још није распоређена.

Оцијенивши да су Савјет министара и већина институција успјешно реаговали на пандемију, Тегелтија је поручио да ће бити обезбијеђен новац за вакцину против вируса корона, али да ће подршка реалном и здравственом сектору бити потребна и у наредној години.

Када је у питању измјена Закона о ПДВ-у, предсједавајући Савјета министара рекао је да се многе иницијативе односе на помјерање рока плаћања и смањење стопе ПДВ-а.

Истичући да је то лако урадити, Тегелтија је упозорио да би губици за оне који брину о здравствном сектору, образовању, реалном сектору, били много већи од бенефита.

- Радимо на измјенама закона о ПДВ-у и радићемо га онако како смо договорили на почетку 2020. када нико није очекивао пандемију - додао је Тегелтија.

Он је оцијенио да хуманитарна помоћ није била овако велика, али да је, након прибављања потребне документације, стигла до грађана и болница.

Тегелтија је појаснио да за дио медицинске опреме није постојала адекватна документација, коју су тражили Управа за индиректно опорезивање и Агенција за лијекове.

- Савјет министара се по први пут сусрео са увозом медицинске опреме - рекао је Тегелтија, оцијенивши да су Савјет министара и већина институција успјешно реаговали на пандемију.

Тегелтија је поручио да ће бити обезбијеђен новац за вакцину против вируса корона, те да ће подршка реалном и здравственом сектору бити потребна и у наредној години.

Када је у питању измјена Закона о ПДВ-у, предсједавајући Савјета министара рекао је да се многе иницијативе односе на помјерање рока плаћања и смањење стопе ПДВ-а.

Истичући да је то лако урадити, Тегелтија је упозорио да би губици за оне који брину о здравствном сектору, образовању, реалном сектору, били много већи од бенефита.

- Радимо на измјенама закона о ПДВ-у и радићемо га онако како смо договорили на почетку 2020. када нико није очекивао пандемију - додао је Тегелтија.