latinica  ћирилица
18/09/2020 |  13:06 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Радови на заштити од поплава вриједни 6,4 милиона КМ теку по плану

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је данас да реконструкција мајевичког ободног канала и канала Глоговац, вриједна 6,4 милиона КМ, одвија према плану и да се завршетак очекује до краја године.
Бијељина - реконстукција Мајевичког ободног канала и канала Глоговац - Фото: СРНА
Бијељина - реконстукција Мајевичког ободног канала и канала ГлоговацФото: СРНА

Градска управа издвојила је 320.000 КМ за експропријацију земљишта и друге активности током реконструције ових канала, чијим ће уређењем градска зона бити у потпуности заштићена од великих вода какве су 2014. године погодиле Семберију у којој је 3.000 стамбених објеката било поплављено, саопштено је из градске управе.

Приликом обиласка радова, Мићић је рекао да је ријеч о уређењу два километра канала Глоговац и 11 километара Мајевичког ободног канала, гдје се проширује и продубљује корито, те гради насип на десној обали.

Градоначелник је подсјетио да су у Семберији завршени регулација корита ријеке Јање и санација савског насипа, да је при крају уређење дијела канала Дашница који пролази кроз градско језгро, као и да се настављају активности на изградњи дринског насипа.

- У току је и уређење ријеке Лукавац, а све ове инвестиције финансирају се из Фонда солидарности Републике Српске и кредитних средстава Европске инвестиционе банке које је обезбиједила Влада Српске, уз суфинансирање Града Бијељина - навео је Мићић.

Он је додао да је у Новом Селу, Црњелову и Батковићу инвестирано и у изградњу система за наводњавање.

- Генерално гледано, од 2010. године у изградњу водопривредних објеката и заштиту од поплава у Семберији уложено је више од 30 милиона КМ - навео је Мићић.