latinica  ћирилица
18/09/2020 |  13:48 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Бржа провјера преминулих корисника Фонда ПИО

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић и директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Српске Младен Милић потписали су Споразум о коришћењу података из Централне базе другог примјерка матичних књига који су евидентирани у матичној књизи умрлих.
Јујић, Милић - потписан споразум - Фото: СРНА
Јујић, Милић - потписан споразумФото: СРНА

Споразум ће омогућити безбједну размјену података на дневном нивоу и убрзати провјеру вјеродостојности информација о корисницима Фонда, те ће допринијети и бржој провјери преминулих корисника и смањити злоупотребе приликом исплате пензија.

Јујићева је рекла да Министарство и Фонд ПИО сарађују годинама, те да је суштина сарадње у томе да се на вријеме евидентира смрт корисника пензија како би се спријечиле злоупотребе, чиме се, нагласила је, врши уштеда у буџету Српске.

Она је новинарима у Бањалуци рекла да је вођење матичних књига у надлежности јединица локалне самоуправе, а чување Централне базе података у надлежности Миистарства управе и локалне самоуправе.

Осим Фонда ПИО, Министарство размјењује податке електронским путем и са Министарством унутрашњох послова Српске, Фондом здравственог осигурања и Републичким заводом за статистику.

- Примјер добре праксе је размјена података електронским путем са МУП-ом Српске у поступку одређивања јединстеног матичног броја новорођене дјеце. Кроз ову праксу поступак је поједностављен и завршава се у току дана, док се раније на тај поступак трошило од седам до десет дана - рекла је Јујићева.

Милић је рекао да на овај начин у Фонду ПИО имају онлајн везу практично 24 часа 365 дана у години са Другим изводом из матичне књиге умрлих грађана у Српској, што је веома битан податак, имајући у виду чињеницу да од 270.000 корисника права за које Фонд ПИО Српске тренутно исплаћује пензије, више од 210.000 њих живи на територији Српске.

- Уколико имамо чињеницу да на годишњем нивоу премине између 11.000 и 12.000 корисника права, у сваком моменту приликом пријаве смрти у матичну канцеларију било гдје у Српској аутоматски имамо тај податак и обустављамо исплату пензије - појаснио је Милић.

Он је рекао да је важно да се размјењују подаци о матичним бројевима и на основу тога, кроз укрштање матичних бројева у бази осигураника Фонда ПИО и Другог извода из матичне књиге умрлих идентификују све код којих је наступила смрт.

Милић је подсјетио да је Фонд ПИО прије двије године потписао споразум и са агенцијом ИДЕЕА тако да имају податке и о смрти корисника права у ФБиХ, гдје их је око 11.000.

Према Милићевим ријечима, Фонд ПИО је успио да предложи размјену података за неколико милиона корисника права у републикама некадашње СФРЈ.

Говорећи о спречавању злоупотреба у вези са исплатама пензија и уштедама у буџету Српске и Фонда, Милић је навео да је крајем 2011. године Фонд ПИО покренуо акцију "Стоп преварама-до пензије поштено"

- Ова акција се искључиво односила на кориснике права на инвалидску пензију, док је ово дошло тек касније кад су се стекли технички услови када је ријеч информационим системима Фонда ПИО и Министарства управе и локалне самоуправе - навео је он.

Милић је рекао да се по основу недостављања потврда о животу 2011. и 2012. године обично искључивало 7.000 до 10.000 корисника права.

- Негдје до маја пола их достави потврде, а друга половина то не учини никада што значи да смо за њих исплаћивали пензије, а да они нису били живи. Према процјенама Фонда ПИО од почетка 2012. године по свим основама је између 25 и 30 милиона КМ остало у буџету Фонда, односно буџету Српске - нагласио је Милић.