latinica  ћирилица
18/09/2020 |  14:44 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Педагошки завод представио пет дигитализованих уџбеника за основце

Пет дигитализованих уџбеника за основну школу који су данас представљени у Републичком педагошком заводу биће постављени на платформу и доступни већ сљедеће седмице или, максимално, до краја септембра, рекао је вршилац дужности директора Завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић.
Представљени дигитализовани уџбеници за основну школу - Фото: СРНА
Представљени дигитализовани уџбеници за основну школуФото: СРНА

Ђенић је на конференцији за новинаре, након састанка са директором Републичког педагошког завода Предрагом Дамјановићем у просторијама Републичког педагошког завода, рекао да дигитализација ових нових пет уџбеника представља велики напредак.

Он је навео да је прошле године рађена дигитализација једног уџбеника, да је за ову годину припремљено пет нових, те да ће за наредну годину бити припремљени нови садржаји.

- Када ће све бити комплетирано не зависи само од Завода за уџбенике, али ми ћемо се трудити да буде што прије. Има доста других фактора који утичу на завршетак комплетне дигитализације уџбеника, као што су опремљеност школа и наставника - истакао је Ђенић.

Он је подсјетио да је прошле године почео пилот-пројекат дигитализације садржаја уџбеника Географије за шести разред, а да су припремљени нови садржаји, и то Географија за седми, осми и девети разред, те дигитални садржај уџбеника Историје за шести разред и Српског језика и језичке културе за трећи разред.

Ђенић је нагласио да Завод за уџбенике и наставна средства стално ради и да су сви дигитални садржаји урађени у Заводу без спољашњих сарадника.

- До сада су наставници и дјеца који су користили дигитални садржај уџбеника Географије исказали задовољство, истичући да им је он веома помогао уз кориштење штампаног уџбеника као додатни садржај - навео је Ђенић.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да се у основном образовању у Српској тренутно користи електронски уџбеник за географију и додао да је неопходно да ученици, осим штампаних, имају и могућност кориштења електронског уџбеника.

Он је истакао да ће се, без обзира на то колико Завод за уџбенике и наставна средства стигне да уради дигитализованих уџбеника, у школама и даље користити штампани уџбеници због тога што школе посједују различиту опрему.

- Кад добију адекватну опрему и док не добију ту адекватну опрему паралелно ће бити кориштени уџбеници у штампаној форми и дигитализовани уџбеник с обзиром на то да је Акциони план Владе Републике Српске, који је усвојен у децембру 2019, предвидио неке послове и до 2030. године - каже Дамјановић.

Он је додао да је планирано да до 2025/2026. године школе буду потпуно опремљене информатичком опремом и изразио наду да ће у том периоду постојати могућност да све школе у Српској, чак и подручне, буду информатички опремљене, а до тада ће бити кориштени и дигитализовани и штампани уџбеник.

Када је ријеч о увођењу електронских дневника, Дамјановић је навео да од ове школске године свих 187 основних школа имају електронски дневник.

- Имамо 12 средњих школа које имају електронски дневник, с тим да је планирано да до наредне школске године до септембра и остале 92 средње школе имају електронске дневнике - рекао је Дамјановић.

Он је додао да ће се, када све школе буду имале електронске дневнике, ући без проблема у кориштење