latinica  ћирилица
18/09/2020 |  16:35 ⇒ 16:37 | Аутор: СРНА

Додик тражи хитно информацију на основу чије одлуке се БиХ придружила одлуци Савјета ЕУ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо министру иностраних послова у Савјету министара Бисери Турковић у којем је затражио да хитно достави информацију на основу чије одлуке и инструкције се БиХ придружила Одлуци Савјета ЕУ број ЗСБП 2020/1127 о измјенама Одлуке Савјета ЕУ ЗСБП 2019/797.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Захтјевам, такође, да хитно покренете законом предвиђене поступке како би се санкцонисали они, који су на најгрубљи начин прекршили Устав БиХ и процедуре одлучивања у овом случају. С обзиром на то да о придруживању БиХ Одлуци Савјета ЕУ број ЗСБП 2020/1127 Предсједништво БиХ није никада расправљало нити заузело став, ово придруживање се сматра нелегалним и као такво не може имати никаквих правних, политичких нити било којих других обавеза и посљедица по БиХ - нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва захтијева од Турковићеве и да о овоме обавијести надлежне у Савјету ЕУ како би се и формално придруживање БиХ поменутој Одлуци ставило ван снаге.

Додик је упутио писмо и високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност Ђузепу Борељ Фонтељесу у којем га је обавијестио да се БиХ без сагласности Предсједништва БиХ придружила Одлуци Савјета ЕУ број ЗСБП 2020/1127 о измјенама Одлуке Савјета ЕУ ЗСБП 2019/797.

- У складу са Уставом БиХ, Предсједништво БиХ је надлежно за вођење спољне политике. Једино Предсједништво БиХ у складу са својим уставним надлежностима може да разматра питања која се тичу заједничке спољне и безбједносне политике ЕУ и доноси одлуке о евентуалном придружививању Одлукама Савјета ЕУ, што је раније био и случај.

С обзиром на то да о придруживању БиХ Одлуци Савјета ЕУ број ЗСБП 2020/1127 Предсједништво БиХ није никада расправљало нити заузело став, обавјештавам Вас да ово придруживање сматрате нелегалним и да као такво не може имати никаквих правних, политичких нити било којих других обавеза и посљедица по БиХ - навео је Додик у писму Фонтељесу.

Српски члан Предсједништва нагласио је да је од Турковићеве затражио да хитно покрене законом предвиђене процедуре како би се санкионисали одгворни за кршење Устав БиХ и процедура одлучивања у овом случају, те да и о свему обавијести и Фонтељеса како би се и формално придруживање БиХ наведеној Одлуци ставило ван снаге.

Додик је о свему овоме писмом информисао и предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтију, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Савјет ЕУ је 30. маја донио допуну Одлуке - Закључак о заједничкој спољној и безбједносној политици /ЗСБП/ 2020/1127 о измјени Одлуке /ЗСБП/ 2019/797 о мјерама ограничавања против сајбер напада који представљају пријетњу Унији или њеним државама чланицама Савјета ЕУ, узимајући у обзир Уговор о ЕУ.

Ова допуна одлуке односи се на особе и субјекте или тијела који су одговорни за сајбер нападе или покушаје сајбер напада, а ријеч је о два кинеска и четири руска држављана који су носиоци допломатских послова, као и Главном центру за посебне технологије при Оружаним снагама Руске Федерације.