latinica  ћирилица
18/09/2020 |  16:47 ⇒ 19:35 | Аутор: Глас Српске

Исказ свједока који оптужује Вишковића одбачен још прије 13 година јер није истинит

Заштићени свједок М-16 на основу чијег исказа су сарајевски медији јуче покренули хајку против предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића због наводног учешћа у дешавањима у Сребреници у јулу 1995. године је Д.В. (пуно име и презиме познато редакцији) из Милића који нема никакав кредибилитет, открива Глас Српске.
Заштићени свједок - Фото: Глас Српске
Заштићени свједокФото: Глас Српске

Према тврдњама извора Гласа Српске блиског Тужилаштву БиХ, сви становници Милића и околних мјеста знају о коме се ради, јер се он јавно хвалисао тиме да даје исказе као заштићени свједок.

- То није први случај у којем је он давао лажне исказе и он нема апсолутно никакав кредибилтет, посебно због тога што се зна да има озбиљних психичких проблема. Додатни проблем је што је тај исказ из 2007. године дао тужиоцу Ибри Булићу кога су бројни свједоци пред Судом БиХ, заједно са бившим истражиоцем Агенције за истраге и заштиту Бајром Куловцем, оптужили за изнуђивање исказа - тврди извор Гласа Српске близак Тужилаштву БиХ.

Он додаје да је упркос томе што заштићени свједок нема никакав кредибилитет Тужилаштво БиХ ипак истраживало његове наводе у вези са учешћем Радована Вишковића у дешавањима у и око Сребренице у јулу 1995. године и установило да нема никаквог основа за вођење истраге.

- Само отварање тог питања више од 13 година након што је дат тај лажни исказ најбоље показује да је ријеч о бесмисленој причи и обичном политиканству - каже саговорник Гласа Српске.

Меморијални центар Сребреница поднио је кривичну пријаву и позвао Тужилаштво БиХ да покрене истрагу против предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића на основу навода поменутог заштићеног свједока М-16 који је такав исказ дао тужиоцу Тужилаштва БиХ Ибри Булићу прије више од 13 година.

Он је у спорном исказу навео да је "Вишковић у јулу 1995. године учествовао у премјештању масовних гробница на подручју Сребренице. Он је на суђењу у Суду БиХ 2017. године у предмету "Јосиповић и други" навео да му је "Радован Вишковић послије рата нудио новац да премјешта масовне гробнице."

Када је ријеч о тужиоцу Ибри Булићу, Миленко Трифуновић и друга осуђена лица у "предмету Кравица" Брано Џинић, Александар Радовановић, Слободан Јаковљевић, Бранислав Медан и Петар Митровић након пресуде упутили отворено писмо у којем су навели да је „осуђујућа пресуда донесена на основу изјава свједока изнуђених под пријетњама истражиоца Сипе Бајре Куловца и тужиоца Ибре Булића".

- На својој кожи смо најбоље осјетили шта значи када вас у своје руке узму Куловац и Булић. Цијели наш случај покренут је на основу изјаве узете од Петра Митровића коју је тужилац Булић узео под условима и на начин који представља грубо кршење правила струке - навели су у писму.

Из кабинета предсједника Владе Републике Српске јуче нису жељели да коментаришу ни подношење кривичне пријаве против премијера Српске од стране директора Меморијалног центра Сребреница Емира Суљагића, ни писање сарајевских медија у вези са тим питањем уз кратко образложење да бесмислице не заслужују да им се придаје било какав значај.